Kanta-Häme

Kunnanjohtaja esittää kahden vaiheen toteutusta Turengin koulukeskukselle

Janakkalan kunnanjohtaja esittää, että ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin vain alakoulun tilat.
Turengin koulu- ja monitoimikeskusta kaavaillaan Turengin koulun tontille. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Janakkalassa on pähkäilty, pitäisikö Turengin tuleva koulukeskus rakentaa yhdessä vai kahdessa vaiheessa. Päätös on vaikea, sillä yhteen menoon rakentaminen olisi käytännöllisempää ja edullisempaakin, mutta kunnan taloudelle hitaammin toteutettava kahden vaiheen malli olisi parempi vaihtoehto.

Kunnanhallitus saattaakin pyörtää aikaisemman päätöksensä yhdessä vaiheessa rakentamisesta. Se käsittelee asiaa uudestaan maanantaina.

Kunnanjohtajan maanantaisen päätösesityksen mukaan Turengin koulukeskuksen 1. vaihe rakennettaisiin vuosina 2019–2021 ja Tervakosken koulukeskus vuosina 2020–2022.

Päätösesityksessä ei mainita Turengin toisen vaiheen aikataulua, mutta aiemmin on keskusteltu, että se toteutettaisiin vuosina 2025–2026, eli vasta seuraavalla valtuustokaudella. Kakkosvaiheeseen tulisivat yläkoulun ja lukion tilat sekä liikuntasali.

Ensimmäiseen vaiheeseen ei ole tarkoitus rakentaa alakoululle liikuntatiloja.

– On ajateltu, että alakoulu käyttäisi Turengin liikuntahallia siihen asti, kun kakkosvaiheen liikuntatilat valmistuvat, rakennuttaja Harri Turunen kertoo.

Turengin koulukeskuksen rakentamista kahdessa vaiheessa esitettiin konsulttiyhtiö Inspiran selvityksessä loppukesästä. Selvityksen mukaan kunta selviäisi isosta hankkeesta jopa veroprosenttia korottamatta, jos Turengin keskus rakennetaan kahdessa vaiheessa ja siis pidemmällä aikavälillä.

Kunnanhallitus päätti koulukeskusten hankesuunnitelma käsitellessään 10. lokakuuta yksimielisesti, että koulu rakennetaan yhdessä vaiheessa.

Toisaalta talousarvioehdotusta käsitellessään kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen, että keskus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Talousarviota kunnanhallitus käsitteli viime ja tällä viikolla.

Näin kunnanhallituksella on mahdollisuus maanantaina muuttaa hankesuunnitelmaan liittyvä päätöksensä samansisältöiseksi talousarvioehdotuksen kanssa.

Turengin koulukeskuksen ykkösvaihetta varten on tarkoitus varata 24,5 miljoonaa euroa ja Tervakosken koulukeskusta varten 21,5 miljoonaa euroa.

Valtuusto päättää koulukeskusten hankesuunnitelmasta 12. marraskuuta. Investoinneista valtuusto päättää talousarviokokouksessaan 10. joulukuutta.

Yleensä riittää, että valtuusto päättää hankesuunnitelmasta, joka katsotaan samalla rakentamispäätökseksi. Tällä kertaa kuitenkin esitetään, että myös toteutussuunnitelmat tuotaisiin myöhemmin valtuuston hyväksyttäväksi.

Harri Turunen arvioi, että toteutussuunnitelmien tekoon tarvitaan aikaa 9–12 kuukautta. HÄSA