Kanta-Häme

Kunnasta auttaja häädön saaneelle Miinan Montulle?

Miinan Montun kesäteatteri saattaa pelastua, jos kunta kaavoittaa Turkhautaa halkovan maantien kaduksi. Valtion tie siirtyy kunnan hoidettavaksi katualueeksi.

– Jos poliittista tahtoa löytyy kunnanhallituksesta, ja maanomistajat ovat valmiita kaavoitukseen, päätös kaavoituksen aloittamisesta voidaan tehdä jo kesällä. Miinan Montun toiminta on ainutlaatuista ja edellyttäisi mielestäni ehdottomasti pysyvyyttä, toteaa Hausjärven kunnanjohtaja Aleksi Heikkilä.

Uudenmaan ely-keskus vaatii Miinan Montun toiminnan lopettamista tämän vuoden lopussa. Katsomo ja katos on purettava maaliskuuhun mennessä.

Kesäteatterin katsomo on rakennettu tiesuunnitelmaan merkitylle yleiselle tiealueelle, josta ely-keskus vastaa.

Ely perustelee päätöstään tieliikennelailla. Sen mukaan yleiselle tiealueelle voidaan myöntää lupa vain tilapäiselle toiminnalle.

Nyt elyssä tulkitaan, ettei Miinan Montun toiminta ole tilapäistä eikä jatkolupaa enää anneta.

Toimintaan saatiin vuonna 2004 Hämeen tiepiiriltä lupa kymmeneksi vuodeksi. Uudenmaan ely-keskuksen kanssa on neuvoteltu eri ratkaisuista jo neljän vuoden ajan, mutta kielteinen päätös ei ole muuttunut.

– Jos toiminta on tilapäistä, rakenteet ovat helposti siirrettävissä. Meille tulee vastaavia lupahakemuksia Uudenmaan alueelta tuhat ja ne ratkaistaan tapauskohtaisesti, sanoo kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala Uudenmaan ely-keskuksesta.

Miinan Montulle on Rajalan mukaan turha hakea lupaa uudestaan ennen kuin hakemuksessa voidaan esittää uudenlaiset perustelut luvalle.

Kaavoitus muuttaisi tilanteen oleellisesti, mutta kunnanjohtaja Aleksi Heikkilä ei pysty arvioimaan, muuttaisiko käynnistetty kaavaprosessi ely-keskuksen kantaa.

Keskus voisi kuitenkin myöntää toiminnalle jatkoluvan sille ajalle, joka kuluu tiealueen siirtämiseen valtiolta kunnan hoidettavaksi.

Aleksi Heikkilä pitää myös tärkeänä, että nyt selvitetään, onko Uudenmaan ely-keskuksen linja tiukkenemassa vastaavien kesätapahtumien lupahakemuksien suhteen.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, jos ely-keskuksen päätökset johtavat lukuisien perinteisten Kanta-Hämeen ja Uudenmaan tapahtumien lopettamiseen, Heikkilä toteaa.

Kesäteatterille on haettu jo neljän vuoden ajan pysyvää tulevaisuutta. Miinan Montun saatua kielteisen lupapäätöksen käynnistyivät neuvottelut ely-keskuksen, kunnan, Turkaan maanomistajien ja teatteria ylläpitävän Nuorisoseura Silmun kesken.

– Kaavoituksesta puhuttiin yhtenä vaihtoehtona, mutta sitä ei kuitenkaan käynnistetty kunnassa. Teatterin siirtäminen uuteen paikkaan taas merkitsee, että katsomon ja katoksen rakentamiseen pitäisi löytyä puoli miljoonaa euroa sekä talkootahtoa, miettii kesäteatterin tuottaja Juhani Ahtinen.

Rakenteiden purkaminen ja siirto toiseen paikkaan eivät onnistu, sillä ne on räätälöity nykypaikalle jyrkkään rinteeseen. Miinan Montun teatteriväki ei usko, että uuden teatterin rakentamiseen saadaan EU-tukia, joita nyt on saatu 100 000 euroa.

– Jos purkupäätös pitää, se tietää todennäköisesti kesäteatterin loppumista. HASA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic