Kanta-Häme

Kunnat aikovat vaatia 450 000 euron säästöjä

Alijäämäkierteestään eroon päässyt Riihimäen terveyskuntayhtymä joutuu jälleen kiristämään vyötään. Yhtymän omistajakunnat eli Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi suunnittelevat, että kuntayhtymän pitäisi leikata ensi vuoden menojaan 1,5 prosenttia.

Kuntayhtymän yhtymäjohtajan Jussi Savolan mukaan tosiasiassa tämä tarkoittaa 3,5 prosentin leikkausta, sillä henkilöstömenojen kasvu nostaa kuntayhtymän toimintakuluja automaattisesti yli 2 prosenttia eli noin 640 000 euroa. Palkankorotukset ja määräaikaisen kiky-sopimuksen päättyminen aiheuttavat ensi vuonna toimintakulujen kasvun.

– Ensi vuoden talousarviota on toiminnan ja palvelutuotannon tehostuksin valmisteltu tavoitteellisesti ja henkilöstömenoista huolimatta jäsenkuntien maksuosuuksien kasvuprosentti on tällä hetkellä lähellä nollaa. Jos jäsenkunnat pitävät tiukasti -1,5 prosentin raamista kiinni, palvelujen saatavuus ja palvelutaso ovat ensi vuonna vaarassa heikentyä.

Lisäsäästö on mahdollista toteuttaa vain leikkaamalla henkilöstömenoja, jotka muodostavat kuntayhtymän menoista 60 prosenttia. Savola sanoo yhtymähallituksen pyytäneen sairaalan, avoterveydenhuollon, suun terveydenhuollon, ympäristöterveydenhuollon sekä tukipalvelujen arvioita säästöjen vaikutuksista.

– Vaikutukset näkyvät palveluissa. Jonotusajat pitenevät, akuuttiajat ruuhkautuvat, tutkimuksiin joutuu odottamaan, palvelutuotanto tökkii pahasti. Kysymys on tietysti siitä, mitä omistajakunnat haluavat. Halutaanko, että palveluiden hyvä saatavuus säilytetään nykytasolla vai ollaanko tästä valmiit joustamaan? Savola kysyy.

Lopen kunta on ajanut voimakkaasti myös palvelusetelin käyttöönottoa helpottamaan lääkärille pääsyä. Kuntayhtymä päätti jo viime vuonna, ettei palveluseteli ratkaise Lopen tai Hausjärven ongelmia. Myöskään lääkärinvastaanottojen palauttaminen Lopen kirkonkylälle tai Oittiin ei onnistu. Yhden hengen vastaanottoa ei saada toimimaan sairaus-, loma- ja koulutuspoissaolojen vuoksi.

Hausjärveltä ja Lopelta käydään edelleen lääkärissä Riihimäellä, mutta odotusajat kiireettömälle vastaanotolle ovat tämän vuoden ajan pysyneet noin kahdessa viikossa. HäSa