fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kunnat saivat tulorekisterin tiedot, joita ne eivät voi käyttää maksujen määräämiseen

Tulorekisteristä puuttuvat yhä tiedot pääomatuloista, eläkkeistä ja etuuksista. Kunnan on lisäksi lakisääteisesti kysyttävä tulot asiakkailta.

Verohallinto tiedottaa, että kunnat ryhtyvät vuoden alusta käyttämään kohuttua tulorekisteriä asiakasmaksujen määräämiseen. Käytäntö on kuitenkin toinen.

– Tulorekisteri on vain lisä asiakasmaksujen määräämisessä. Mikään asia ei muutu, sanoo Kuntaliiton lakimies Annika Korpela.

Kunnat eivät voi käytännössä määrätä asiakasmaksuja tulorekisterin tiedoilla. Kaksi asiaa estää sen, että kunta katsoisi tulorekisteristä asiakkaan tulot ja siten määräisi lakisääteisen asiakasmaksun.

– Lainsäädäntö edellyttää, että tulotietoja kysytään ensisijaisesti asiakkaalta. Kunta ei voi vain määrätä maksua, Korpela sanoo.

Tulorekisterissä ei ole tietoja, joilla lakisääteiset asiakasmaksut voitaisiin määrätä. Tulorekisteriin kirjataan toistaiseksi vain palkkatulot.

– Tulorekisteristä eivät näy pääomatulot, eläkkeet ja etuudet, jotka myös vaikuttavat asiakasmaksuihin.

Etuuksia ovat muun muassa Kelan tuet. Merkittävä osa kuntien asiakasmaksujen maksajista saa näitä etuuksia ja eläkkeitä.

Käyttäjää vaikea löytää

Kunnat saivat vuoden vaihteessa mahdollisuuden ottaa reaaliaikaisen yhteyden tulorekisterin tietoihin.

– Tulorekisteri voi helpottaa prosesseja kunnissa. Se on siihen oiva väline ja suositeltava ottaa käyttöön kunnissa, Korpela arvioi.

Hämeenlinnan kaupungin nettisivuille tuli 2. tammikuuta tiedote, jonka mukaan kaupunki aloittaa tulorekisterin käytön. Tiedote on valtaosin kopio verohallinnon tiedotteesta eikä siinä ollut mainintaa, kuka tiedotteen asioista antaa lisätietoja.

Hämeenlinnan kaupungin ja muiden kuntien hallinnosta oli erittäin vaikea löytää virkamiestä vastaamaan, mihin rekisteriä käytännössä käytetään.

Janakkalan kunnan perusturvan talous- ja hallintopäällikkö Mauno Matikainen kertoo, että hän teki viime vuoden lopulla kyselyn, kuka tarvitsee tulorekisteriä.

– Keneltäkään ei ole tullut vastausta, että tarvitsisi tulorekisteriä.

Matikainen pyytää kysymään, käytetäänkö Janakkalan varhaiskasvatuksessa tulorekisteriä. Vastaus on sama kuin yleisellä tasolla: Periaatteessa otetaan, mutta ensisijaisesti tulotiedot kysytään asiakkailta.

– Emme vielä tiedä, käytetäänkö rekisterin tietoja kunnan palvelusetelin omavastuuosuuden määrittämisessä, kertoo varhaiskasvatuksen toimistosihteeri Leena Toivonen.

Rekisterissä isoja ongelmia

Tulorekisteriin on liittynyt iso määrä ongelmia. Rekisterin lainsäädäntöä jouduttiin keventämään vuoden vaihteessa, koska säädösten huomattiin johtavan kohtuuttomuuksiin.

Rekisterin tietoja pidetään epäluotettavina. Kuntaliiton mukaan tulorekisteri vei kunnilta viime vuonna useiden satojen miljoonien eurojen verotulot.

Tulorekisteri on monin tavoin teknisesti ontunut. Tietojen syöttäminen siihen on ollut vaikeaa. Jyrkät määräykset kaikkien etuustietojen syöttämisestä siihen johtivat kohtuuttomuuksiin. HÄSA

Kommentti: Pukki kaalimaan vartijana

Suomessa on kymmeniä vuosia keskusteltu, miten yritysten henkilöstöhallinnon turhaa paperisotaa pitäisi yksinkertaistaa.

Tulorekisteri on kouluesimerkki siitä, miten byrokratia karsii byrokratiaa. Pukki ryhtyy kaalimaan vartijaksi. Tulorekisterin tavoitteet kääntyivät hallinnossa nurin niskoin. Se tehtiin täysin hallinnon ehdoilla, sen tavoitteilla ja käyttäjilleen vaikeammaksi kuin vanha järjestelmä. Kaiken lisäksi rekisteri on epäluotettava.

Ei voi välttyä ajatukselta, että rekisterin kehittäjiä ajoi ajatus “koko maailman verollepanosta”. Vaikuttiko rekisteriin veropopulismi, jonka mukaan rahaa riittää mihin vain, kunhan kaikki rahaliikenne saadaan verolle?

Mikään tulorekisterin tavoite ei ole käynyt toteen. Byrokratia ei kuitenkaan hellitä otettaan, vaikka kaikki tietävät, että se on ajanut kiviseinään. Verohallinto pyrkii kertomaan jotakin myönteistä tulorekisteristä väittämällä, että kunnat pääsevät käyttämään sitä. Väite nielaistaan kuntienkin byrokratiassa, vaikka kukaan ei oikein tunnu tietävän, mihin rekisteriä käytetään.

Menot