fbpx
Kanta-Häme

Kunnat työstävät syksyn aikana tärkeitä päätöksiä

Hämeen Sanomat kokosi aiheita, joita kunnat joutuvat käsittelemään ensitöikseen. Kenakkala: Mollivoittoista on, mutta asenne halutaan pitää positiivisena. Janakala taas pyrkii tasapainottamaan talouttaan.

Hämeenlinna työstää uutta kuntaa 

1 Sote. Hämeenlinna odottaa kovasti – muiden kuntien tapaan – hallituksen sote-ratkaisua. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kaipaa erityisesti tietoa siitä, mitä käytännön ratkaisuja sote ja muut luvatut muutokset kuntien tehtäviin aiheuttavat. Vähenevätkö kuntien tehtävät todella?
 
Sote-ratkaisu määrittelee, minkälainen on tulevaisuuden kunta. Tätä asiaa kaupunki kuitenkin työstää jo nyt.
 
Kenakkalan mukaan kaupunki ei voi odottaa hallituksen ratkaisuja tumput suorina, vaan se miettii omaa tahtotilaansa ja tulevaisuutta niiden ennusmerkkien mukaan, joita nyt on näkyvissä.
Hämeenlinna ja koko maakunta kannattavat sitä vaihtoehtoa, että Kanta-Hämeestä tulisi yksi soten itsehallintoalueista. Sen pohjalta tehdään jo suunnitelmia. Mutta jos hallitus päättää jotain muuta, suunnitelmia on tietysti viilattava uuteen uskoon.
 
2. Huonokuntoiset rakennukset. Palveluverkkoa viedään eteenpäin tämän syksyn aikana. Lautakunnat ovat tässä asiassa tärkeässä asemassa. Kysymys on siis siitä, miten kaupunki tuottaa tulevaisuudessa palvelut. Tähän asti on keskusteltu aika paljon rakennuksista, mikä on kaupunginjohtajan mielestä täysin ymmärrettävää. Kun kysytään, missä palvelut sijaitsevat, on pakko puhua ja päättää rakennuksista.
 
Hämeenlinnan ongelmana ovat monet huonokuntoiset rakennukset, joista monet ovat kouluja. Näitä asioita ratkaistaan marraskuun budjettikokouksessa. 
 
Juuri nyt suunnitellaan Nummen uutta yhtenäiskoulua, ja rakentamisen pitäisi alkaa ensi keväänä. Tuomelan koulun peruskorjaus valmistuu ensi syksyksi. Pienempiä kouluremontteja on meneillään Keskuskoululla ja Eteläisissä.
 
3 Menokuri. Taloustilanne on haasteellinen, joten kaupungin on oltava todella tarkkana menoissaan. Paineet tulevat työttömyydestä ja työllisyydenhoidosta.
 
On perheiden pahoinvointia, mikä näkyy huostaanottojen määrässä. Kaupungin pitäisi huolehtia siitä, ettei kustannuskehitys karkaa käsistä. 
 
Kaupunki on panostanut tänä vuonna erityisesti työttömyyden hoitoon ja lastensuojeluun. Syksyn aikana näkyy, miten tämä on lähtenyt puremaan. Kaupunginjohtajan mukaan nyt näyttää siltä, että tuloksia on saatu aikaan. 
 
Talousennusteet ja maailman kehitys näyttävät Kenakkalan mielestä mollivoittoisilta. Hän vakuuttaa silti, että Hämeenlinna koettaa pitää asenteen positiivisena. Hyviäkin merkkejä on ilmassa. Parhaillaan käydään esimerkiksi neuvotteluja yritysten sijoittumisesta Hämeenlinnaan.
 
4 Tilinpäätöksessä valoa. Kaupunki teki kuluvalle vuodelle talousarvion, joka on 2,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Nyt näyttää siltä, että tilinpäätöksestä on tulossa hieman budjetoitua parempi. Tämä johtuu ennen kaikkea menestyksellisestä vuokratonttien myyntikampanjasta. Se on tuonut kaupungin kassaan noin seitsemän miljoonaa euroa ylimääräistä.
 
Ensi vuodelle ei ole suunnitteilla veronkorotuksia.
 
 

Hattulan johtajapula pitää saada paikattua

1. Hattulassa on tänä syksynä yksi asia ylitse muiden: uuden kunnanjohtajan valinta.
 
Heidi Rämön työn jatkajaa etsitään parhaillaan jo toisella kierroksella, ja hakuaika päättyy syyskuun lopussa. Alunperin toiveena oli, että uusi kunnanjohtaja olisi saatu valittua jo syyskuun alussa, mutta tämä tavoite ei toteutunut.
 
Myös toinen johtava viranhaltija siirtyi Hattulasta muualle, kun tekninen johtaja Janne Teeriaho aloitti Keuruulla syyskuun alussa. Tämäkin virka on tarkoitus panna hakuun, ja sillä välin tehtävää hoitaa aiemmin Janakkalassa vastaavassa tehtävässä työskennellyt Juha Prittinen.
 
2. Hattulassa järjestetään budjettiseminaari syyskuun loppupuolella. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Kari Ventolan (kok.) mukaan aiemmin on linjattu, että kunnallis- ja kiinteistöverot pysyvät ennallaan. 
 
Kunnassa on laadittu talouden tasapainottamisohjelma, jota on noudatettu kuluva valtuustokausi. Sen mukaan kunnan pitäisi myydä omaisuuttaan. Muun muassa tyhjilleen jääneen vanhan kunnanviraston tilanne on vielä auki.
 
Kunnanvirasto on muuttanut Pappilanniemeen, mutta kunnan arkisto on edelleen Parolassa. Tämä jarruttaa suunnitelmia, mutta tästäkin asiasta keskustellaan budjettiseminaarissa.
 
3. Juteinikeskus eli uusi koulu ja monitoimitalo nousee parhaillaan Mierolanpellolle. Rakennuksen on määrä valmistua ensi syksyksi, jolloin Hurttalan koulun toiminta lakkaa.
 
Hattulaan valmistui juuri Attendon rakennuttama uusi tehostetuin palveluasumisen yksikkö, Willa Katinala. Sinne muuttivat Pappilanniemen vanhainkotiosaston sekä Rauhalan ja Iltatuulen palvelukotien asukkaat.
 
Syksyn aikana pitäisi päättää, mitä Tuulia-kodin vanhoille tiloille tehdään. 
 

Janakkalassa uudenlaista valmistelua

Janakkalassa syksyn tärkein asia on tuttuun tapaan ensi vuoden talousarvion valmistelu. Kunnanjohtaja Tanja Matikainen kertoo, että sitä tehdään tällä kertaa aivan uudella tavalla. Valtuusto on näet ensi kertaa ollut mukana talousarvion valmistelussa aivan alusta asti. Tällä viikolla on jo ehditty pitää yksi budjettiseminaari, ja aiemmin kesällä kaksi. Päättäjillä on siis mahdollisuus tehdä linjauksia budjettiin ajoissa.
 
Tavoitteena on, että valtuuston kädenjälki näkyisi talousarvioehdotuksessa niin, ettei valtuutettujen tarvitsisi yrittää tehdä siihen viime hetken muutoksia. Parhaassa tapauksessa budjettikokouskin lyhenisi siedettävän kestoiseksi. 
 
Toinen iso muutos on se, että budjettikokousta aiennetaan kuukaudella – se pidetään siis jo marraskuussa. Näin budjetista päätetään samassa kokouksessa kuin veroprosentista. Hämeenlinna on menetellyt näin jo pitkään. Valtuutettujen ei siis tarvitse enää itkeä sitä, että veroprosentti lyödään lukkoon siinä vaiheessa, kun budjetin sisältö ei vielä ole tiedossa.
 
Näillä näkymin veroprosentti pidetään ensi vuonna ennallaan, mutta kiinteistöveroon on tulossa korotus.
 
Janakkalan taloustilanne on jo pitkään ollut vaikea. Valtuusto päätti talouden tasapainottamisohjelmasta eli TPO:sta kesällä 2013, ja tämän vuoden kesäkuussa ohjelmaa täydennettiin. 
 
Kunnanjohtaja kertoo, että säästötoimet eivät tällä haavaa tarkoita rakenteellisia uudistuksia. Koulujen tai terveysasemien karsimisesta ei nyt siis keskustella, vaan kyse on pienemmistä linjauksista.
 
Suurehko investointi on Turengin terveysaseman B-osan remontti. Se alkoi kesän jälkeen ja jatkuu lähes koko ensi vuoden. 
 

 

Riihimäen seutukunnalla ongelmat edessä, jos liitos vesittyy

1. Riihimäen seutukunnalle valmisteltu kuntaliitos näyttää kariutuvan, jolloin myös sosiaali- ja terveydenhuollon integraation toteuttaminen hankaloituu. Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi äänestävät kunnanvaltuustoissaan kuntaliitoksesta vajaan kolme viikon kuluttua.
 
Riihimäen tilanne on muita helpompi, koska kaupungilla on jo pitkälle suunniteltu ja osin toteutettukin uusi sote-malli. Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen pitää talouden tasapainottamisen kannalta välttämättömänä, että sote-kehittämistyö viedään loppuun, jotta Riihimäki pystyy säästämään 2,4 miljoonaa euroa vuodessa.
 
Kaupunki tekee omaa seudullista sote-kuviotaan samalla, kun maakunnassa kehitetään koko maakunnan mallia. Jos kuntaliitos kaatuu, myös seudullisesta sote-yhteistyöstä on tehtävä poliittisia päätöksiä jo tänä syksynä. On ratkaistava jatkaako Riihimäki yksin vai isäntäkuntana naapureille.
 
Elinkeinoelämän puolella Riihimäelle on tiedossa uusia yrityksiä, joiden kanssa neuvottelut ratkeavat lähiaikoina.
 
2. Lopella kuntaliitosta vastustetaan asukkaiden kesken, mutta kriittisyyttä riittää myös valtuustossa. Kunnanjohtaja Karoliina Viitanen arvioi joutuvansa esittämään 1–1,5 prosentin korotusta veroprosenttiin, jos kuntaliitos kaatuu kunnanvaltuustossa. 
 
Taloustilanne vaatii tuolloin myös sosiaalitoimen uudelleen järjestämistä eikä se onnistu ilman isäntäkuntaa. Jollei kumppania löydy Riihimäen suunnasta, isäntäkuntaa on katsottava Kanta-Hämeen ja Hyvinkään suunnasta.
 
Virkapakettiin tarvitaan tuntuvaa sosiaalitoimen virkojen lisäystä. Opetustoimessa kunnanjohtaja joutuu avaamaan keskustelun koulujen lakkauttamisista.
 
Kunnan talous on kovilla, kun Läyliäisten koulun ja Silmänkannon yritysalueen kunnallistekniikan lisäksi investointitaakkaa kasvattaa vanhusten Eedilän pakollinen remontti.
 
3. Hausjärvi painii pitkälti samojen ongelmien kanssa kuin Loppi. Sote-kuvio toteutettaisiin Riihimäen kanssa, mutta jos kaupungin päättäjät eivät innostu yhteistyöstä, katse on kunnanjohtaja Aleksi Heikkilän mukaan suunnattava Hyvinkäälle.
 
Kotoisten ongelmien lisäksi Aleksi Heikkilä pitää selvänä, että maahanmuuttotilanne koskettaa väistämättä jokaista kuntaa. Vaikkei Hausjärvellä ole kunnan omia tiloja vastaanottokeskukselle tai majoitukseen, kunta joutuu tavalla tai toisella osallistumaan jakamaan vastuuta maahan saapuvista pakolaisista.
 
Aleksi Heikkilä näkee niin pakolaiset kuin maahanmuuttajat Kanta-Hämeen mahdollisuutena, joka vahvistaa väestökehitystä ja takaa alueelle työvoimaa.
 
Elinkeinoelämän puolella Hausjärvi on Riihimäen tavoin neuvottelemassa merkittävästä elinkeinopoliittisesta hankkeesta yrityksen kanssa. Hanke edistyy jo tänä syksynä.
 
 

Menot