Kanta-Häme

Kunnianarvoisa leipuri Vainikainen on viisunsa ansainnut

Hämeenlinnalaiset eivät ole unohtaneet 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, kaupungin parhaalla liikepaikalla toiminutta leipomo- ja kahvilayrittäjä leipuri Vainikaista. 
 
Kalle Vainikaisen kahvila sijaitsi kaksikerroksisessa puutalossa paikalla, jossa nyt seisoo monikerroksinen Keskustalo. Tarkalleen ottaen Vainikaisen paikalla on nyt ravintola Linnan Krouvi
Leipomoa ja aikalaisten keskuudessa suosittua kahvilaa pyöritti savolaissyntyinen 1890 -luvulla Hämeenlinnaan muuttanut Kalle Vainikainen yhdessä vaimonsa Hannan ja näpsäköiden apulaistensa kanssa. Yläkerran kahvilassa kokoontuivat kaffekupin ääreen kaupunkilaiset ja lyseon pojat vapaa-aikoinaan, sinne poikkesi myös väki lähipitäjistä kaupunki- ja markkinamatkoillaan.
 
Perinteisesti elokuun puolivälissä järjestetty Vainikaisen viisut -tapahtuma houkutteli Keskustalon pihalle maanantai-iltana parisataa yhteislaulun ystävää. Parituntisen tuokion nuotitti ja tarinoillaan viihdytti hauholainen Seppo Soittila.
 
Illan järjestelyistä vastasivat Keskustalon yrittäjät ja väliaikatarjoiluista yrittäjien lisäksi paikalliset paakarit. Laulujen lomassa runoja lausui Aini Alhainen. Viisuissa myytyjen arpojen tuotto meni veteraanien hyväksi.
 
Keskustalon pihalla vilskettä riitti koko päiväksi. Leivo ja laula -tapahtuman merkeissä kättä löivät jauhopeukalot ja viisujen veisaajat. Pihapiirin myyntipaikat olivat korvauksetta yhdistysten, seurojen ja opiskelijoiden tai muuten vain leipomisesta innostuneiden käytössä. 
 
Viisuiltaan ovat leipuri Vainikaisen kunniaksi hämeenlinnalaiset kokoontuneet vuodesta 2001 alkaen. Illan aktiivisena järjestäjänä toimivat tuttuun tapaan Keskustalon Kauppiasyhdistys ja Hämeenlinna-Vanajan Sotaveteraanien naisjaosto puheenjohtajansa Riitta Kurosen johdolla.
 

Päivän lehti

3.6.2020