fbpx
Kanta-Häme

Kunnianosoitus kondiittoreille

Toinen toistaan jylhempi kakku kohoaa Tiiriön Citymarketin leipäosastolla juhlan kunniaksi.

Kyseessä on Konditoria R. Kokon näyttely, jolla yritys juhlistaa kymmentä toimintavuottaan kyseisissä tiloissa.

– Näyttely oli minun pitkäaikainen unelmani, ja nyt oli sopiva hetki, kun tuli kymmenen vuotta täyteen. Halusimme myös muistaa tänä syksynä edesmennyttä kondiittorimestari Lasse Lagstedtia, jonka kanssa suunnittelin näyttelyä, kertoo Kokkojen perheyrityksessä työskentelevä Katariina Kokko.

– Haluamme näyttelyllä tuoda esille myös kondiittorien käsityön osaamista, joka on nykyaikana hiipunut. Enää ei osata arvostaa sitä, että tehdään sokerista koristeita, kun niitä voi tehdä halvoilla muovisilla muoteillakin, lisää yrittäjä, kondiittorimestari Risto Kokko.

Neljä hänen lastaan työskentelee yrityksessä: Katariinan lisäksi toimitusjohtaja Kaarle sekä Miika ja Juho – Kokkoja kaikki. Muita vakituisia työntekijöitä on viisi.

Näyttelyssä on esillä kymmenen kakkua, joihin koristeita on muun muassa tehty – ammattikielellä – spritsaamalla. Tällaisia koristeluja näkee esimerkiksi Sibelius-leivonnaisten pinnalla.

Yhden kakun päällä on sokerimassasta käsintehtyjä joutsenia, ja toinen on koristeltu yli 70:llä, marsipaanista käsin muotoillulla ruusulla ja valkosuklaasta pursotetuin koristein.

Mustaan kakkuun lehtikoristeet on tehty valkosuklaasta käyttäen muottina oikeita lehtiä. Koristeina on syötävä kultatomua ja lehtikultahippuja. Tällaisten, noin 150 hengelle tarkoitettujen kakkujen myyntihinta liikkuisi noin 900 eurossa.

Kakut ovat nähtävillä aidatulla korokkeella, jonka stailaamisen teki näyttötyönään sisustamista opiskeleva Johanna Torkkel.

Kokot kertovat, että vaikka Konditoria R. Kokko on toiminut Citymarketin leipäosaston nurkassa kymmenen vuotta, monet ovat yhä epätietoisia ja ihmettelevät, että leivonnaiset ja elokuusta lähtien tuoreet leivätkin ovat heidän valmistamiaan. Lisäksi he pyörittävät leipäosastolla sijaitsevaa kahvilaa.

Konditoria toimittaa tavaraa myös Hämeensaaren Citymarketiin, Parolan K-supermarketiin, Sibelius Centeriin ja pääkaupunkiseudulle kolmeen kohteeseen. Konditoria palvelee myös tilausasiakkaita.

Risto Kokon juuret juontavat hämeenlinnalaiseen perheyritykseen, Laurellin kahvilaan, jossa hän jo pienenä poikana opetteli mantelin jauhamista ja piparien tekoa.

– Laurell oli “kotimaani” reilut parikymmentä vuotta. Konditoriahommia on tullut tehtyä kaikkiaan noin 45 vuotta.

Oppi-isänä Risto Kokolla oli Laurellilla juuri Lasse Lagstedt, joka vielä eläkepäivinään kävi auttelemassa Kokkoja Citymarketin tiloissa.

– Hän oli ammattilainen taidollisesti ja tiedollisesti. Kaikki, mitä osaan, on häneltä lähtöisin. Hämeenlinnassa hän oli ehdoton konditoria-alan edelläkävijä. Toista vastaavaa ei ole.

Katariina Kokollakin on Lagstedtista pelkkää hyvää sanottavaa.

– Hän oli aina hymyssä suin: positiivinen, rauhallinen ja kaikki huomioon ottava. Uskollinen ja tunnollinen työntekijä, joka oli aina valmis jakamaan taitojaan. HÄSA

Menot