Kanta-Häme

Kunnioitus kasvaa veteraanien vähetessä

Janakkalassa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan kunniamitalin oli kutsuttu vastaanottamaan 22 henkilöä.

Yksi keskiviikkona mitalin saaneista oli tiettävästi viimeinen Janakkalan sotaveteraanit ry:n elossa oleva perustajajäsen Erkki Ylöstalo, 93.

Ylöstalo sanoi mitalin olevan paitsi kunnianosoitus, myös merkki siitä, että veteraanit voittivat taistelun heihin takavuosina kohdistuneita asenteita kohtaan.

– Varsinkin 1970-luvulla nuoret olivat villeinä, meitä pidettiin pahimpina sotarosvoina. Tuolloin tunsimme, että meidän pitää järjestäytyä ja pitää yllä isänmaallista henkeä.

Ylöstalo kehuu veteraanien kunnioituksen kasvaneen kohisten.

– Nyt ajat ovat aivan toisenlaiset. Minullakin oli kunniamerkit piirongin laatikossa, kunnes Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Helsingissä oli veteraanitilaisuus. Silloinen yhdistyksen puheenjohtaja komensi, että nyt jokaiselle prenikat rintaan, Ylöstalo naurahtaa.

Kuten kaikissa veteraanijärjestöissä, väkimäärä myös Janakkalan sotaveteraaneissa vähenee kiihtyvää tahtia.

– Osa nytkin myönnetyistä mitaleista luovutetaan veteraanin omaisille, kertoi Janakkalan sotaveteraanien puheenjohtaja Timo Kauranen.

Yhdistykseen kuuluu nykyisin 58 veteraania ja satakunta kannatusjäsentä. Yhdistyksen naisjäsenten oletetaan olevan enemmistönä vuoden 2019 aikoihin, koska miesjäsenistö vähenee naisia nopeammin.

Kuukauden tehtävässään toiminut Timo Kauranen tulee jäämään yhdistyksen viimeiseksi puheenjohtajaksi.

– Tehtävä täytyy saattaa loppuun kunniakkaasti. Sitten, kun yhdistyksen hallitukseen ei enää löydy kahta veteraania, yhdistys lakkaa olemasta ja muuttuu perinneyhdistykseksi.

Siihen asti yhdistys aikoo jatkaa aktiivista toimintaa, johon sisältyy viikoittaisia ja kuukausittaisia tapaamisia.

Kotitilallaan pojanpoikansa kanssa asuva Erkki Ylöstalo kertoo kulkevansa yhä kaikkiin tapaamisiin omalla autollaan.

– Hyvin vähän tapaamisissa enää sodasta puhutaan, se on taakse jäänyttä aikaa. Tässä iässä päivitetään ensimmäisenä kaikki vaivat ja sairaudet. Jos aamulla herää terveenä, niin sitä äkkiä luulee, että on kuollut!

Kirjankin kokemuksistaan (Kilven takaa sukutilan isännäksi, 2013) julkaissut Ylöstalo palveli talvisodassa suojeluskuntapoikana vartiointitehtävissä, lähettinä ja ilmavalvonnassa Keuruulla.

Jatkosotaan hän lähti 19-vuotiaana. Ylöstalo toimi hämäläisistä kootussa Ilvesdivisioonassa panssarintorjuntatykin johtajana ja ampujana koko jatkosodan ajan. Ylöstalon joukkueesta kolme sotilasta palkittiin Mannerheim-ristillä.

– Panssarivaunujen kanssa tapeltiin. Ihme, että tulin sieltä hengissä. Samaa ihmettelen nyt jokainen aamu, kun vieläkin herään. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic