Kanta-Häme

Kunnissa tarvittaisiin isoja muutoksia

Janakkalalainen Satu Koskela, 39, elää suurten muutosten aikaa. Hänet on valittu uuteen virkaan, hän on jättämässä kunnallispolitiikan ja kaiken lisäksi hänestä on juuri tullut äiti.

Ovella onkin vastassa Sadun lisäksi myös kaksi ja puolivuotias Una-tytär. Tosin Una ei näytä kovin iloiselta – ensimmäiset minuutit hän itkee, sillä tyttö ei ole oikein tottunut vielä vieraisiin.

Satu ja Ari Koskela hakivat Unan Etelä-Afrikasta marraskuun lopussa. Adoptioprosessi kesti neljä vuotta.

Vuorotteluvapaalta uuteen virkaan

Satu Koskela on nyt vuorotteluvapaalla Hyvinkään perusturvan kehitysjohtajan virasta. Vuorotteluvapaa päättyy 1. maaliskuuta, jolloin Koskela aloittaa johtajana Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avin) Hämeenlinnan yksikössä.

Kunnallispolitiikan Koskela joutuu jättämään sen takia, että uudessa virassaan hän valvoo, että kunnat tekevät, mitä niiden tuleekin tehdä.

Koskela iloitsee uudesta virasta, mutta valtuustotyön jättäminen tuntuu haikealta.

– Politiikka kiinnostaa minua. Lisäksi minua harmittaa se, että Janakkalan valtuuston demariryhmään jää nyt vain kaksi naista.

– Toisaalta uskon, että näin oli tarkoitettu. Jos olisin jatkanut työtäni Hyvinkäällä ja lisäksi toiminut kunnallispolitiikassa, perheelle olisi jäänyt melkomoisen vähän aikaa. Etenkin, kun olisin varmasti ollut kiinnostunut kunnanhallituksen puheenjohtajuudesta.

Mielenkiintoisia asioita edessä

Koskela toteaa, että kaikkea ei voi saada.

– Kun on mielenkiintoisia asioita edessäpäin, en jaksa harmitella. Minua odottaa todella houkutteleva työtehtävä valtion puolella, saan kaivattua muutosta ja näkökulmaa, ja samalla etenen urallani.

Koskela ehti vaikuttaa Janakkalan kunnallispolitiikassa siis yhden kauden eli neljä vuotta.

– Kieltämättä kautta leimasi se, että oli ihan sama, mitä valtuustossa puhuttiin. Asiat valmisteltiin pitkälti kunnanhallituksessa, ja aina kun äänestettiin, me hävittiin.

”Meillä” Koskela tarkoittaa vasemmistoryhmiä.

Koskela olisi toivonut voivansa vaikuttaa valtuutettuna enemmän, mutta hän ei sano kuitenkaan olevansa pettynyt.

– Keskustelukin on tärkeää, ja vielä enemmän se, mitkä asiat ja painotukset siitä päätyvät julkisuuteen.

Kuntakapina harmitti

Eniten Koskelaa on viime vuosina kismittänyt janakkalalainen kuntaliitoskeskustelu ja se, miten kunta profiloitui kuntakapinassa.

– Olen sitä mieltä, ettei kuntakapina-uhoa tarvita. Onneksi se on jäänyt nyt taka-alalle.

Koskela huomauttaa, että Janakkalassakin on kuntalaisia, jotka ovat kuntaliitoksen kannalla ja jotka toivoisivat avointa keskustelua siitä, mitä liittyminen toiseen kuntaan voisi tarkoittaa.

– Muutenkin olen sitä mieltä, että pitäisi katsoa asioiden kaikkia puolia. Että pohditaan ensin asiaa usealta kannalta ja valitaan sitten jokin vaihtoehto – eikä niin, että ensin päätetään vaihtoehto ja sitten valitaan argumentteja vain sen puolesta.

Koskela ei pidä myöskään siitä, että virkamies hallitsee poliittista keskustelua. Sen sijaan virkamiehen tulisi tuottaa materiaalia ja perusteltuja vaihtoehtoja päätöksenteon pohjaksi.

Epävarmuus jatkunut pitkään

Kuntauudistus ja sosiaali- ja terveysasioiden uudistaminen ovat valtakunnan tasollakin aivan kesken. Koskelaa tilanne harmittaa.

Hän on sitä mieltä, että nyt tarvitaan isoa muutosta. Hänen mielestään 20 000:n tai 50 000 asukkaan väestöpohjista puhuminen on näpertelyä.

– Jos tehdään pieniä muutoksia, siitä tiedetään varmasti, ettei se tuo muuta kuin valtavan työmäärän, mutta vähän tuloksia.

– Jos nyt ei synny mitään muutosta, sekin on äärimmäisen turhauttavaa kuntien ja kuntayhtymien ihmisille. Niissähän on jo vuosikaudet eletty odottaen. Ei ole kehitetty mitään, kun on odotettu, mitä valtakunnallisesti päätetään. Tällainen epävarmuus on vallinnut ainakin viisi vuotta. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020