fbpx
Kanta-Häme

Kuntajohtajat haluavat oppia toisiltaan

Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kunnanjohtajat ja puheenjohtajisto haluavat edistää seudun kuntien parhaita käytäntöjä. Kuntajohtajat evästivät perjantaisessa yhteistapaamisessaan virkamiehiä etsimään hyviä esimerkkejä loppuvuoden aikana.

– Joka kunnassa on hyviä juttuja. Hattula on jo tällä hetkellä vanhuspalvelulain suosituksissa esimerkiksi kotiin annettavassa hoivassa. Hämeenlinnassa olemme puolestaan onnistuneet pienentämään lastensuojelumenoja, kertoo tapaamista johtanut Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Palveluseteli tutkitaan

Uutena asiana tapaamisessa nousi esiin muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli, josta on tehty kaikissa seudun kunnissa aloitteita.

– Sitä täytyy tutkia seudullisena asiana ihan tosissaan. Turha meidän kaikkien on tehdä siitä omia selvityksiä, Rautio sanoo.

Lisäksi esiin nousi huoli keskussairaalan rahoituksen järjestämisestä. Kaikki kunnat haluavat edistää keskussairaalassa käynnistynyttä tuottavuustyötä.

Tapaamisessa korostettiin myös toimivia yhteistyökohteita kuten nuorisotakuun toteutumista koko seudun yhteisenä ponnistuksena.

– Haluttiin laajemminkin miettiä, miten ennaltaehkäisyä voitaisiin edistää. Esimerkiksi liikunnan voisi nostaa seudullisesti isostikin esiin, Rautio sanoo.

Yhteinen etu on tärkein

Yhteispalaverissa puhuttiin seutuyhteistyöstä myös yleisemmällä tasolla. Tapaamisessa käytiin läpi muun muassa toimintatapoja.

– Oikein hyvässä hengessä käytiin keskustelua siitä, mikä aikaisemmissa prosesseissa ei ehkä ole mennyt oikein, ja luvattiin kaikki parantaa tapojamme. Päätimme sopia tarkemmin aikatauluista ja kirjata ylös kaikki asiat, jotta olemme yhteisessä ymmärryksessä siitä, miten asioissa edetään, Rautio sanoo.

Hänen mukaansa tapaamisessa päästiin yhteisymmärrykseen ja erottiin hymyssä suin.

– Todettiin, että yhteinen etu on isompi kuin kenenkään yksittäinen etu. Siitä vallitsi yksimielisyys, että asioita täytyy osata katsoa suuremmasta näkökulmasta kuin vain omasta kunnasta käsin.

Marraskuussa päätös kuntaselvityksestä

Seuraavan kerran seudun kuntapäättäjät tapaavat 5. marraskuuta, jolloin teemana on elinkeinopolitiikka. Silloin mukana on myös Riihimäen seudun edustajia.

Tuolloin päätetään myös Hämeenlinnan seudun kuntarakenteen selvitystyöstä.

– Silloin sovitaan, miten sen kanssa edetään. Haluamme odottaa siihen saakka, että Hattula on saanut tehtyä oman ratkaisunsa asiassa, Rautio kertoo.

Onko selvittäjä valtiolta jo tilattu?

– Ei ole. Hämeenlinnan kantahan on, että siihen kannattaisi hakea ulkopuolista resurssia, mutta sovimme asiasta vasta seuraavassa tapaamisessa, kun Hattulassakin on keskustelu asiat selviksi, Rautio sanoo. (HäSa)

Menot