Kanta-Häme Janakkala

Kuntalaisaloite Turengin uudesta S-Marketista herättää vaihtelevia tuntemuksia valtuutetuissa – Ydinkeskustan ulkoasu ei saa kiitosta

Päätöstä Onnenlantti-kiinteistöstä saadaan vielä odottaa. Heinäkuussa tehty kuntalaisaloite Lyylinpuiston alueen uudelleenkaavoituksesta herättää vaihtelevia mielipiteitä valtuutetuissa.

Turengin keskustan uudistaminen ei liikahda eteenpäin ennen loppusyksyä.

Janakkalan kunnanvaltuusto päätti viime syksynä siirtää Lyylinpuiston läheisyyteen suunnitellun uuden S-Marketin rakennuspäätöstä siihen asti, että ympäristöministeriö on käsitellyt kunnan lunastuslupahakemuksen Onnenlantti-kiinteistöstä.

– Asian käsittely on kesken. Päätöstä ei ole odotettavissa ainakaan ennen lokakuuta, ympäristöministeriön ympäristöneuvos Maaret Stenström sanoo.

Uutta S-Marketia suunnitelleen Osuuskauppa Hämeenmaan suunnitelmat eivät ole muuttuneet.

– Emme voi muuta kuin odottaa. Meitä kiinnostaa edelleen uuden myymälän rakentaminen Turenkiin, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoo.

Kuntalaisaloitteen ideat eivät ole uusia

Neljä kuntalaista toimitti viime viikolla kunnanhallitukselle kuntalaisaloitteen, jossa vaadittiin uuden S-Marketin rakentamisen torppaamista ja koko Lyylinpuiston alueen kaavoittamista puistoksi.

Vihreiden kunnanvaltuutettu Anssi Lepistö muistuttaa, että he ovat jo tehneet vastaavan aloitteen vasemmistoliiton valtuutettujen kanssa. Vasemmistoliiton Miikka Anttilan mielestä kuntalaisaloite kuulostaa hyvältä, mutta siihen pitää tutustua vielä tarkemmin.

Perussuomalaisten Samuli Vesiojan mielestä puistomainen keskusta on säilyttämisen arvoinen, mutta hän ei ole vielä pysäyttämässä S-Marketin rakentamista. Tilannetta pitää arvioida hänen mukaansa uudelleen, kun lunastuslupa-asia selviää.

Palveluita puistoon?

Keskustan Tapio Eerola ehdotti ensimmäisenä S-Marketin kaavoituspäätöksen lykkäämistä lunastuslupahakemuksen käsittelemisen ajaksi. Myös hänen mielestään uuteen kuntalaisaloitteeseen on hyvä reagoida vasta, kun ympäristöministeriö tekee asiasta päätöksen.

Eerolan mielestä koko Lyylinpuiston kaavoittaminen puistoksi on mahdollista, jos keskeisille kauppapalveluille löytyy paikkoja muualta. Sdp:n valtuutetun Pirjo Alijärven mielestä puistokaavoitus voisi olla yksi vaihtoehto, mutta alueelle pitäisi silloin tulla jotain palveluita.

– Olen asunut puiston lähistöllä koko ikäni, eikä sitä ole kyllä viheralueena hyödynnetty. Siellä voisi olla liiketoimintaa ja kahviloita.

Alijärven mielestä ensisijaisena tavoitteena pitäisi olla keskustan kehittäminen niin sanotun keskustakolmion sisällä.

Onnenlantti-kiista ei ole poistumassa hetkeen

Keskustakolmion uudistamisesta tehtiin kattava suunnitelma jo vuonna 2008. Uusi S-Market sijaitsisi keskustakolmion ulkopuolella, ja vihreiden Lepistön mielestä ennen yksittäisiä rakennushankkeita pitäisi tehdä uusi kokonaissuunnitelma.

– Meillä on kuitenkin ollut ajatus keskustakolmion kehittämisestä. Jos mennään sen ulkopuolelle, niin pitää olla uusi suunnitelma, että miten se keskusta rakennetaan.

Kristillisdemokraattien Piia Aitto-ojan mielestä S-Market voitaisiin rakentaa muista päätöksistä riippumatta.

– Ykkösvaihtoehto on se, että kehitettäisiin keskustaa keskustakolmion sisällä, mutta jos se ei riittävän ripeässä aikataulussa etene, niin pidän sitä Lyylinpuistoa ihan varteenotettavana vaihtoehtona.

Myös kokoomuksen Marko Ahtiainen toivottaa edelleen S-Marketin tervetulleeksi Lyylinpuiston läheisyyteen.

– Keskustaan tarvitaan ostoalueita ja palveluita. Virkistysalueita tarvitaan, mutta niiden ei tarvitse olla ihan siinä keskustan tuntumassa, Ahtiainen sanoo.

Aitto-oja epäilee, että Onnenlantti-kiista jarruttaa keskustakolmion kehittämistä vielä pitkään, vaikka lunastuslupa irtoaisikin.

– Todennäköisesti jonkinlaiset valitusprosessit lähtisivät liikkeelle. Näen sen hyvin epätodennäköisenä, että lyhyellä aikavälillä tapahtuisi yhtään mitään. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic