Kanta-Häme

Kuntalaisaloite Turengissa: Uudelle S-Marketille suunniteltu alue halutaan kaavoittaa puistoksi

Aloitteen tekijöiden mielestä puistoalue korostaisi kunnantalon läheisen miljöön arvokkuutta.
Turengin S-marketin havainnekuva, A1-arkkitehdit.

Turengin ydinkeskustan kaavakiistoissa on tapahtunut uusi käänne. Janakkalan kunnanhallitukselle toimitettiin keskiviikkona kuntalaisaloite, jossa vaaditaan, että kunnantalon yhteydessä oleva julkisten palveluiden ja hallinnon alue kaavoitettaisiin kokonaan puistoalueeksi. Aloitteen taustalla on neljä kuntalaista.

Aloitteessa siteerataan museovirastoa, joka on aiemmin todennut lausunnossa, että alueella sijaitsevat kunnantalo ja seurankuntatalo muodostavat laadukkaan suojeltavan rakennusparin.

– Hyvin hoidettu puistoalue rakennusparin jatkeena korostaa miljöön arvokkuutta, aloitteessa kirjoitetaan.

Aloitteen kirjoittajien mielestä alueelle suunniteltu uusi S-market pilaisi rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti hienon alueen. Aloitteen mukaan alue pitäisi nimetä kokonaisuudessaan Lyylinpuistoksi.

Marketin rakentamista vastustettu aiemminkin

Kaavoitettava alue sijaitsee aivan Turengin ydinkeskustassa, liikenneympyrän lounaispuolella. Alun perin aloitteen alueen kaavoituksesta teki 2017 Osuuskauppa Hämeenmaa, joka on suunnitellut tontille uutta S-Marketia.

Lyylinpuiston kaavoitusta liiketontiksi on vastustettu aiemmin vuonna 2017, jolloin marketin rakentamista vastustanut 1900 nimeä sisältänyt adressi luovutettiin kunnanhallitukselle. Alue ei ole nykyisessä kaavassa puistoa eikä viheraluetta, vaan julkisten rakennusten aluetta.

Tuore aloite ei ollut vielä tavoittanut Janakkalan kunnanjohtajaa Reijo Siltalaa. Hänen mukaansa kaavoitusasiasta ei ole tällä hetkellä uutta kerrottavaa.

Asia on valtuuston pöydällä

Kunnanhallitus päätti viime vuoden syyskuussa äänestyksen jälkeen esittää valtuustolle, ettei se hyväksyisi uuden S-marketin kaavaa. Valtuusto päätti 7.10. siirtää asian käsittelyä, kunnes kunnassa tiedetään, mitä ympäristöministeriö päättää läheisen Onnenlantin kiinteistön lunastusluvasta.

Janakkalan kunta haluaa pakkolunastaa Turengin keskustassa sijaitsevan kiinteistön itselleen, jotta aluetta päästäisiin kehittämään jo vuonna 2008 laaditun Turengin keskustan kehittämissuunnitelman mukaisesti. Maanomistaja ei puolestaan ole halunnut luopua kiinteistöstä.

Nyt tehdyssä kuntalaisaloitteessa vaaditaan Lyylinpuiston alueen kaavoittamista puistoksi huolimatta siitä, minkä päätöksen ympäristöministeriö tekee Onnenlantin suhteen. HÄSA

Lue myös: Janakkalan valtuusto siirsi S-marketin kaavan käsittelyä – Päätöstä edelsi tiukka äänestys (7.10.2019)

Lue myös: Vastinetehtailu Janakkalan Onnenlantti-kiistassa jatkuu – Pakkolunastusta hakevalta kunnalta uusi vastaus ministeriölle (13.6.2020)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic