Kanta-Häme

Kuntalaiset toivovat politiikkaan yhteistyötä

Yleinen kiinnostus päätöksentekoon ja mielenkiinto siihen, miten yhteisiä asioita on hoidettu, oli tuonut hämeenlinnalaiset Seija ja Tauno Vuorisen Verkatehtaalle maakunnan suureen vaalikeskusteluun keskiviikkoiltana.

Kymmenen vuotta Hämeenlinnassa asunut pariskunta harmitteli sitä, että nyt päättymässä olevaa vaalikautta on leimannut vastakkainasettelu.

– Se kyllä harmittaa, että riitely on vienyt aikaa todellisten asioiden hoitamiselta päätöksenteossa. Asia pitäisi ottaa asioina, vaikka oltaisiin eri mieltäkin, parikunta pohti ennen vaalikeskustelua.

Heidän äänestyskäyttäytymiseensä keskustelulla ei silti ollut vaikutusta, koska kummatkin kertoivat jo käyneensä antamassa äänensä.

Ylen ja Hämeen Sanomien yhteinen vaalikeskustelu veti Verkatehtaalle ehkä yllättävänkin paljon väkeä. Tosin suuri osa paikallaolijoista oli itsekin ehdokkaana.

Keskustelun kuluessa nousi esiin myös tuo Vuorisen pariskunnan mainitsema vastakkainasettelu.

Paneeliin osallistui ehdokkaita ympäri maakuntaa.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) myönsi, että parantamisen varaa on myös Forssan suunnalla, mutta mainitsi, että uuden kaupunginjohtajan aikana kaupunginhallitus on onnistunut tekemään yksimielisiä päätöksiä.

Toisen asemaan asettuminen on opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mieltä avain asia.

– Jotta ymmärtää, miksi toinen on eri mieltä.

Kaupungin valtuutettu Teija Arvidsson (kd.) lainasi Raamattua: ”Toinen toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne”.

– Siinä meillä on parantamisen varaa. Voi kunnioittaa toista, vaikka oltaisiin eri mieltä.

Vihreiden riihimäkeläinen kaupunginvaltuutettu Sari Jokinen arvioi, ettei Riihimäellä ole ollut naapurikaupunkien kaltaista tilannetta, vaan poliittiset ryhmät ja virkamiehet ovat tehneet yhteistyötä.

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) komppasi Arvidssonia siitä, että kunnioitus ja kuuleminen ovat vankka lähtökohta yhteistyölle. Hän myös muistutti, että reilut neljä vuotta sitten päättyneellä valtuustokaudella kaupunginhallitus äänesti vain kahdesti.

Kaupunginvaltuutettu Lulu Ranne (ps.) korosti, että luottamushenkilöiden tulee hoitaa ammattimaisesti pestiään asiapohjalta.

– Siihen kuuluu myös kriittinen eri näkökulmien ja vaihtoehtojen esille tuominen.

Vasemmistoliiton valtuutettu Irma Taavela huomautti, että demokratiaa on poliittisin päätöksin luovutettu virkamiehille.

– Hyvässä päätöksenteossa kaikkien ryhmien, pienienkin pitää olla mukana.

Koulutus, ja varhaiskasvatus erityisesti, on keskustelijoiden mielestä kuntien tärkein tehtävä, jos sote-uudistus vie sosiaali- ja terveyspalvelut maakuntiin.

Filatov ja Taavela painottivat, että varhaiskasvatus on parasta syrjäytymisen ehkäisemistä. Lähes kaikki myös pitivät maksutonta varhaiskasvatusta tavoitteena.

Ilman kunnossa olevaa taloutta se ei onnistu, muistuttivat tosin Ranne ja Anttila.

Arvidsson sai aplodit muistuttamalla, että laadukasta varhaiskasvatusta voi olla kotonakin. HÄSA

Päivän lehti

28.5.2020