Kanta-Häme

Kuntaliitoksen äiti Hattulasta

Miia Antin pääsee kehumaan saavutuksella, jota ei ihan heti yhdistäisi hattulalaiseen kunnallisvaikuttajaan. Mutta niin vain on, että ilman Antinia Hämeenlinnan seudun kuntaliitos ei välttämättä olisi toteutunut ainakaan juuri silloin, kun se toteutui.

Antin nimittäin esitti seutuvaltuuskunnan puheenjohtajana vuonna 2005 Hämeenlinnan seudun kunta- ja palvelurakenneselvityksen käynnistämistä.

– Seutuvaltuuskunnalla oli silloin seminaari Tallinnassa, ja moni osallistuja tuntui kaipaavan seutuyhteistyöhön jotain täysin uutta ja konkreettista. Niiden keskustelujen pohjalta tein puheenjohtajana esityksen selvitystyöstä ilman mitään virkamiesvalmistelua. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti, ja siitä alkoi vuoden 2009 kuntaliitokseen johtanut valmistelutyö.

Samaan kokonaisuuteen liittyy myös iso pettymys, sillä Hattulassa Antin jäi lähes yksin. Hattulan valtuusto tyrmäsi selvin numeroin selvitystyön jatkamisen ja kuntaliitoksen Hämeenlinnan kanssa.

Antin sanoo yhä pitävänsä kuntaliitosta hyvänä ratkaisuna. Hän uskoo, ettei seudun pienten kuntien talous olisi kestänyt, vaan niitä olisi pitänyt tukea huomattavasti julkisista varoista.

– Ja kyllä Hämeenlinnan seutu olisi nyt paljon vahvempi toimija, jos myös Hattula ja Janakkala olisivat lähteneet mukaan. Se vahvuus olisi Hattulankin etu, vaikka meillä meneekin nyt ihan hyvin, Antin sanoo.

Itsenäisyydestä on hänen mielestään välillä tullut Hattulassa itseisarvo, jota on toitotettu jopa palveluiden kustannuksella.

– Hattula voi toki ihan hyvin olla itsenäinen, mutta se ei saa olla toiminnan lähtökohta, vaan järkevät ja toimivat palvelut kuntalaisille.

Esimerkkinä hyvistä hattulalaisista päätöksistä hän mainitsee terveydenhuoltopalveluiden ulkoistamisen Pihlajalinnalle sekä panostamisen opetukseen eli juuri toteutetun digiloikan ja Juteinikeskuksen.

Pihlajalinna-päätöksen teki aikoinaan Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymä, mutta yritys voitti myös viime vuonna toteutetun uuden kilpailutuksen.

Miia Antin on ollut Hattulan valtuustossa viisi kautta eli 20 vuotta kokoomuksen valtuutettuna. Hän ei ole kevään kuntavaaleissa ehdokkaana, vaan jättäytyy ainakin toistaiseksi pois. Syitä ovat paljon reissaamista vaativa työ sekä perhe.

– Olen ajatellut, että teen tilaa vanhemmille, hän nauraa.

Antin on kotoisin Hattulasta, ja hän kertoo aina viihtyneensä kotikunnassaan. Politiikassa hänellä on kuitenkin ollut laajempi näkökulma, ja hänellä on ollut maakunnallisia ja myös valtakunnallisia luottamustoimia.

– Hämeenlinnan seutu oli 2000-luvun alkupuolella aivan edelläkävijä seutuyhteistyössä. Silloin seudun kuntien taloushallinto ulkoistettiin yhteiselle yhtiölle, josta on nyt kasvanut valtakunnallinen KuntaPro. Samoin perustettiin yhteinen vesiyhtiö, Antin muistelee.

– Silloin nuo olivat isoja päätöksiä, joita myös kovasti vastustettiin. Tänä päivänä ne tuntuvat aivan luonnollisilta näin hoidettuna. Tuskin kukaan haluaisi niitä takaisin kuntiin.

Tulevilta kuntapäättäjiltä hän toivoo valmiutta ja näkemystä yhteistyöhön. Sitä vaativat niin tekeillä oleva sote-uudistus kuin esimerkiksi seudun elinvoimaisuuden kehittäminen ja muut kunnille jäävät tehtävät, kuten liikunta- ja kulttuuripalvelut.

– Moni asia olisi voinut mennä sujuvammin sovussa. Nyt seudulla on ollut turhaa sapelinkalistelua, josta olen ollut harmissani.

Ensi tammikuussa järjestetään maakuntavaalit. Antin sanoo, ettei hän ole vielä päättänyt, kiinnostaisiko ehdokkuus vai ei.

– Sen myönnän, että olisi houkuttelevaa olla mukana rakentamassa jotakin aivan uutta, hän sanoo. HÄSA

Päivän lehti

25.5.2020