Kanta-Häme

Kuntaliitoksen porkkanarahat kismittävät renkolaisia

Kuntaliitoksen aikaiset porkkanarahat nousivat esille Raitaharjun vanhainkotia koskevassa keskustelutilaisuudessa torstai-iltana Rengossa.

Entinen kunnanjohtaja Antti Leinikka muistutti, että kuntaliitossopimuksessa luvattiin säilyttää lähipalvelut liitoskunnissa. Kuntaliitoshan toteutettiin vuonna 2009.

– Vanhuspalvelut ovat lähipalveluja, Leinikka, nykyinen kaupunginvaltuutettu (kesk.), huomautti.

Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) taas sanoi, että sopimuksessa luvataan vain selvittää Raitaharjun peruskorjaustarve.

– Valtakunnalliset linjauksetkin ovat muuttuneet vuodesta 2009, Savijoki huomautti.

Hän sanoi myös, että porkkanarahoja saatiin valtiolta kymmenen miljoonaa euroa, mutta liitoskuntien hyväksi on käytetty jo kaksikymmentä miljoonaa.

Siihen Leinikka: – Ei voi olla niin, että niitä rahoja ei riitä Renkoon.

Keskustelutilaisuudessa kiinnitettiin huomiota siihen, että kaupungille näyttää riittävän se, että Renkoon jäisi Raitaharjun lopettamisen jälkeen vain Pihlajalinna oy:n omistama 13-paikkainen dementiakoti Ikipihlaja Maria.

– Ei voi olla, että vanhuspalvelut täällä ovat sen varassa, mitä yksityinen Pihlajalinna tarjoaa. Eivät palvelut voivat olla niin huteralla pohjalla, Leinikka sanoi.

Monet keskustelijat kiinnittivät huomiota siihen, että Raitaharju on paljon muutakin kuin vanhainkoti. Se tarjoaa virkistystä ja harrastusmahdollisuuksia omissa kodeissaan asuville vanhuksille, sillä talossa on esimerkiksi monitoimisali, voimistelusali, käsityötila ja ruokailutila.

– Monitoimitilassa käy esiintymässä erilaisia ohjelmaryhmiä. Tällainen toiminta loppuu täällä tykkänään, jos Raitaharju lakkautetaan, Veikko Mäkelä sanoi.

Hän ja moni muukin puheenvuoron pitäjä sai raikuvat aplodit runsaslukuiselta osanottajajoukolta.

Raitaharjun kohtalo on ikäihmisten lautakunnan esityslistalla 23. marraskuuta. Antti Leinikka korosti kuitenkin, ettei se tarkoita vielä loppua.

– Marraskuun jälkeen taistelu vasta alkaa! HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic