Kanta-Häme

Kuntaliitos repii päättäjät kahteen leiriin

Lopella ajatus seudullisesta kuntaliitoksesta jakaa päättäjät edelleen vahvasti kahteen leiriin. Kunnanhallitus linjasi kantaansa kuntarakenneselvityksen jatkamisesta maanantaina eikä selviytynyt ilman tiukkaa äänestystä.

Perussuomalaisten Antti Salminen esitti, ettei selvittelyjä jatketa, vaan todetaan Lopen säilyvän itsenäisenä. Keskustalaiset hallituksen jäsenet taas vain jättäneet selvittelyjen tekemisen.

Kunnanjohtajan esitys selvityksen jatkamisesta kakkosvaiheeseen voitti lopulta äänestyksen äänin 5–4.

Kunnanhallituksessa esiin tulleet erimielisyydet enteilevät tiukkoja äänestyksiä myös kunnanvaltuuston käsitellessä selvityksen jatkamista. Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kunnanvaltuustot kokoontuvat päättämään jatkosta täsmälleen samaan aikaan maanantaina 29. syyskuuta.

Liitokselle ehdoton ei

Perussuomalaisten Antti Salminen ei näe kuntaliitoksessa mitään tavoiteltavaa hyötyä.

– Loppi ei ole tehnyt taloudenhoidossaan mitään väärin. Paineet tulevat ulkopuolelta muun muassa valtionosuusleikkauksina. Tämä on seurausta valtion velkaantumisesta ja EU:n rahoituksesta. Liitos merkitsee vain, että isommassa kunnassa on isommat velat.

Perussuomalaiset vastustavat kuntarakenneselvityksen kakkosvaiheeseen liittyvää yhdistymissopimuksen laatimista, vaikkei se sinällään vielä sido kuntia.

– Sopimus on kuitenkin hivutusta kuntaliitoksen suuntaan, Salminen arvostelee.

Seudullisten palvelujen yhteistä järjestämistä voidaan perussuomalaisten mielestä valmistella ilman kuntarakenneselvitystä.

Liitospäätös vaatii

vahvoja faktoja

Kokoomuksen Tiina Seppälä äänesti kunnanhallituksessa kuntarakenneselvityksen jatkamisen puolesta.

– Näen, että tämä on luonteva jatko esiselvitykselle. Joudumme joka tapauksessa selvittämään miten lähidemokratia toteutuu uudessa kunnassa ja miten palvelut järjestetään seutukunnalla.

Seppälä ei tässä vaiheessa vielä osaa sanoa, tuleeko seisomaan itsenäisen kunnan vai liitoksen kannalla. Se ratkeaa, kun selvitys antaa riittävää tietoa.

– Jos Loppi voi järjestää itse laadullisesti ja saatavuudeltaan hyvät palvelut kuntalaisille, ilman muuta olen itsenäisen kunnan kannalla. Se ratkeaa vasta, kun voi vertailla nykytilannetta ja palveluja liitoskuntatilanteessa.

Niin Antti Salminen kuin Tiina Seppälä pitävät selvänä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja niistä päättäminen ei jatkossa enää kuulu kunnalle. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic