Kanta-Häme

Kuntaliitos saattaa tarvita kuntaäänestyksen

Ensi syksynä Riihimäen seudun kolme kuntaa päättävät, liittyvätkö kunnat yhteen vai eivät.

– Pohjatyö käynnistyi heti kuntien valtuustojen päätettyä jatkaa liitosselvittelyä. Liikkeelle lähdetään tavoitteiden ja aikataulujen sopimisella, kertoo Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Ennen kuin liitoksesta tehdään ratkaisuja, myös kuntalaiset saattavat päästä äänestämään suurkunnan puolesta tai vastaan. Kun liitosselvittelyä päätettiin jatkaa, sekä Riihimäellä että Hausjärvellä valtuutettujen joukosta nousi toiveita kansan- eli kuntalaisäänestyksestä.

Vertailu antaa pohjaa päätöksille

Päättäjät eivät vuoden kuluttua ratkaise kantaansa liitokseen tyhjin käsin. Nyt alkaa selvitystyö, jossa katsotaan, miten palvelut järjestetään ennen yhdistymistä ja yhdistyneessä uudessa kunnassa. Samalla valmistetaan myös erillinen suunnitelma, miten kunnat voivat yhdessä järjestää palveluja, jollei liitokseen lähdetä.

Selvittelyssä tarkastellaan kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista, talouden ja hallinnon järjestämistä, liitoksen toteuttamisen ajankohtaa, toteuttamistapaa ja ideoidaan jopa uuden kunnan nimeä ja vaakunaa.

Päätöstä varten kootaan vertailu, joka selvittelee mitä vaikutuksia eri palvelujen järjestämistavoilla on kuntalaisten kannalta.

– Kaikki palvelut käydään läpi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen riippuu siitä, millainen sote-laista tulee. Laista riippumatta valmistelemme seudullisesti palveluja. Laista riippuu, mitä voimme tuottaa seudullisesti ja mitä keskitetysti maakunnallisesti, kertoo Päivi Terävä.

Terävä arvioi, että kukin kunta tulee asettamaan kuntarakenneselvityksen neuvotteluryhmän työlle ja kuntaliitossopimuksen valmistelulle reunaehtoja. Ehtojen toivotaan jättävän neuvotteluille liikkumavaraa.

Asukkaille mietitään uusia suuntia

Vuoden kuluessa pohditaan, jatkavatko Riihimäen, Hausjärven ja Lopen lukiot itsenäisinä vai yhdistyvätkö. Kouluverkkoon ja lasten päivähoitoon mietitään uudistuksia, jotka helpottaisivat joustavaa liikkumista nykyisten kuntarajojen yli.

Käytännön suunnittelutyöhön osallistuu valtuustojen nimeämä noin 30 hengen neuvotteluryhmä, jossa asiaa valmistelevat kuntajohtajat, kehityspäälliköt, henkilöstöryhmien edustajat ja kunnanvaltuustojen ja -hallitusten edustajat.

– Toivottavasti neuvotteluryhmä saadaan ensi kertaa koolle jo ennen joulua, että päästään nimeämään pienempiä, eri osa-alueita valmistelevia työryhmiä, Päivi Terävä sanoo.

Ensi keväänä asukkaille järjestetään kaikissa kolmessa kunnassa kuntalaistilaisuudet, joissa kerrotaan selvityksestä. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic