Kanta-Häme

Kuntaliitoskeskustelu huipentumassa

Syyskuun viimeisellä viikolla ratkeaa, jatkuuko Riihimäen seutukunnalla kuntaliitosselvittely. Jos yksikin kolmesta kunnasta asettuu jatkotyötä vastaan, kuntaliitokseen tähtäävä työ loppuu.

– Kunnat joutuvat joka tapauksessa selvittämään, miten palvelut järjestetään, kuka ne järjestää ja millainen on palveluverkosto. Kunnat velvoitetaan yhä enemmän yhteistyöhön, joten yhteiskuvioistakin on sovittava, sanoo Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Kapula siirtyy poliitikoille

Kunnanhallitukset saavat kuntarakenneselvityksen ohjausryhmältä esityksen, että selvittelyä jatketaan. Virkamiesten on tarkoitus luovuttaa ohjakset jatkossa kuntapoliitikoille.

– Kakkosvaiheeseen eteneminen on tiukan väännön takana eikä lainkaan varmaa. Hausjärvellä ja Lopella riittää vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan, arvioi ohjausryhmän puheenjohtaja Pekka Lokinperä (kesk.), joka on myös Hausjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Kompastuskivenä lienee kuntaliitossopimus, joka laaditaan selvitystyön yhteydessä.

– Jotkut suhtautuvat epäillen liitossopimukseen. Kuntaliitosta ei missään tapauksessa toteudu ilman, että joka kunnan valtuusto tekee myönteisen päätöksen koko selvitysprosessin päätteeksi. Valtuustoilla on koko ajan mahdollisuus päättää joko liitoksen puolesta tai vastaan, Pekka Lokinperä korostaa.

Liitos sopii riihimäkeläisille

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty (sd.) arvelee, ettei selvitystyön jatkaminen aiheuta kaupungin poliitikoissa suuria tunteita.

Jos kuntaliitoksen selvitystyö etenee, kunnanvaltuustot valitsevat kukin viisi luottamusmiestä uuteen neuvotteluryhmään, johon kutsutaan asiantuntijaksi kunnanjohtajat.

Räty korostaa, että Riihimäellä kuntaliitosselvittelystä on päätetty tähänkin saakka lähes yksimielisesti. Kaupungissa tärkeintä on valmistella sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen, joka etenee hyvää vauhtia.

Neuvotteluryhmän pitää saada valmiiksi esitys 15. huhtikuuta 2015 mennessä. Kuntaliitoksesta päästään päättämään vasta ensi kesäkuussa.

Kunnanhallitukset käsittelevät kuntaliitosselvittelyn jatkamista parin seuraavan viikon aikana. Valtuustot kokoontuvat maanantaina 29. syyskuuta kaikissa kolmessa kunnassa yhtä aikaa ratkaisemaan, jatkuuko työ. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic