Kanta-Häme

Kuntaliitospäätös eteni poliittiseen käsittelyyn

Kuntaliitos helpottaisi Hausjärven, Lopen ja Riihimäen talouden hoitoa. Näin todetaan kuntaliitoksen vaikutuksista valmistuneessa raportissa.

Uuden, 50 000 asukkaan kaupungin nimeksi esitetään Riihimäkeä, jossa kaupunkikeskuksen lisäksi olisi Lopen kirkonkylän ja Oitin päätaajamakeskukset sekä lisäksi taajamia ja haja-asutusaluetta.

Lääkärien vastaanotto keskitetään Riihimäen sairaalaan, mutta alueilla lääkäriin ja terveydenhoitajalle pääsee edelleen omalla hyvinvointiasemalla, jossa toimii myös neuvola ja hammashoito. Näistä muutoksista on jo päätetty Riihimäen terveyskuntayhtymässä.

Ennalta pelätty palvelujen katoaminen kyliltä estettäisiin järjestämällä kulkuyhteydet päätaajamiin ja kaupunkikeskukseen. Sähköisiä tapoja asioida lisättäisiin ja palveluja vietäisiin myös koteihin entistä enemmän.

Kuntarakenneselvitystä punnitaan nyt parhaillaan kaikissa kolmessa kunnassa, joissa valmistellaan poliittista päätöstä kuntaliitoksesta. Nyt paperi ja siihen liittyvä kuntaliitossopimus ovat kunnanhallitusten käsittelyssä.

Kuntalaiset voivat jo nyt katsoa kunnanhallitusten esityslistoilta, miten kuntaliitos muuttaisi palveluja ja toimintatapoja.

Jokainen asukas pääsee kesäkuun puolivälissä kuulemaan, miten kolmen kunnan liittyminen yhteen vaikuttaisi arjen elämään. Kuntaliitoksen selvitysraportti ja liitossopimus esitellään kuntalaisille tiedotustilaisuuksissa.

Riihimäellä ja Lopella tiedotustilaisuus pidetään iltakuudelta tiistaina 16. kesäkuuta, kaupunginvaltuuston ja kunnanvaltuuston istuntosalissa. Hausjärvellä raportista kerrotaan Hikiässä Eskon koululla keskiviikona 17. kesäkuuta myös iltakuudelta.

Kuntien valtuustot kokoontuvat syyskuun lopulla päättämään, hyväksytäänkö kuntaliitos vai ei. Liitosta ei synny, jos yksikin kunta päätyy kielteiselle kannalle. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic