Kanta-Häme

Kuntapaikkoja alaikäisille pakolaisille

Hämeenlinnassa on kannettu huolta, mitä tapahtuu kaupungin alueella sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa asuville alaikäisille turvapaikanhakijoille, joista käytännössä kaikki saavat turvapaikan ja siis oleskeluluvan.

Vs. tilaajajohtaja Eija Leppänen kertoo, että ely-keskuksen kanssa on sovittu uudesta toimintamallista.

– Sen mukaan myös alaikäisenä ilman huoltajaa tulleelle pakolaiselle voidaan myöntää kuntapaikka.

Tähän asti elyn kanssa on ollut sopimus niin sanotuista kiintiöpakolaisista. Määrä on vaihdellut, sillä joinakin vuosina on otettu yli 30 pakolaista, mutta esimerkiksi viime vuonna näitä kuntapaikkoja oli virallisesti vain 10.

Täksi vuodeksi on tehty enintään 20:tä henkilöä koskeva sopimus, ja nämä henkilöt voivat olla joko kiintiöpakolaisia tai alaikäisenä ilman huoltajaa tulleita turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet oleskeluluvan.

Turvapaikanhakijoita tuli suuret määrät viime vuonna. Vastaanottokeskuksiin sijoitetut, niin alaikäiset kuin muutkin, ovat alkaneet saada turvapaikkapäätöksiä tänä vuonna.

– Hämeenlinna on myöntänyt tähän mennessä viisi alaikäisten kuntapaikkaa. Kolme hakemusta on sisällä.

– Neuvottelemme parhaillaan palvelusopimusta Harvialan koulukodin kanssa, jotta se mahdollisesti järjestäisi tuettua asumista alaikäisille kuntapaikan saaneille.

Alaikäisiä ilman huoltajaa saapuneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu Miemalassa ja Evolla sijaitseviin Maahanmuuttoviraston vastaanottokeskuksiin. Useimmat Hämeenlinnaan sijoitetut ovat ilmaisseet halunsa jäädä kaupungin alueelle.

Kaupungin palveluksessa työskentelee 16 henkilöä pakolaisten vastaanotossa.

Tämä henkilöstö työskentelee niiden ihmisten kanssa, jotka ovat saaneet turvapaikan. Nämä ovat vastaanoton asiakkaina kolmen vuoden ajan.

– Sen jälkeen he siirtyvät muiden kuntalaisten tavoin kunnan peruspalvelujen piiriin. Mutta jos jollakulla on jokin erityinen vamma tai sairaus, joka lisää kunnan kustannuksia, kunta voi hakea korvauksia valtiolta myös kolmen vuoden jälkeen.

Pakolaisten vastaanoton asiakasmäärä on lisääntynyt tänä vuonna noin 160:llä. Leppänen arvioi, että vuoden lopussa asiakasmäärä nousee lähemmäksi 400:aa.

– Asiakasmäärä kasvaa koko ajan, sillä uusia oleskelulupia tulee tasaisena virtana.

Leppänen korostaa vielä, että turvapaikanhakijoista ei vastaa kaupunki, vaan Maahanmuuttovirasto.

– Turvapaikanhakijat eivät yleensä ole kaupungin asiakkaita. Kaupunki vastaa vain alaikäisten turvapaikanhakijoiden valmentavasta opetuksesta ja perusopetuksesta. HäSa

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic