Kanta-Häme

Kuntapro ja kumppanit huolissaan monopolista

Tekeillä oleva maakuntauudistus koskettaa myös laajaa tukipalvelujen kenttää.

Julkisessa omistuksessa olevat tukipalveluyhtiöt, kuten Kuntapro, ovat huolestuneita suunnitelmasta perustaa valtakunnallinen talous- ja henkilöstöhallinnon yhtiö.

Yhtiöt painottavat, että maakuntien tukipalveluiden keinotekoinen erottaminen kuntien tukipalvelutarpeista ei ole taloudellisesti eikä toiminnallisesti järkevää.

– Tällaisena aikana, jolloin mennään yhä enemmän verkosto- ja jakamistalouteen, tämä olisi taka-askel komentotalouteen. Uskon enemmän läpinäkyvyyteen ja kilpailuun. Se on tässä keskeistä, Kuntapron toimitusjohtaja Mika Kantola sanoo.

Hän muistuttaa, että uuden valtakunnallisen palvelukeskusyhtiön kustannuksista ei ole laskelmia.

Kuusi julkisomisteista osakeyhtiötä Calpro, Kuhilas, Kunnan Taitoa, Kuntapro, Monetra ja Saita arvioivat pystyvänsä tuottamaan jättiyhtiötä kokonaistaloudellisimmin maakunta- ja kuntakonsernien tarpeet.

– Tämä on volyymibisnestä. Ensi vaiheessa kannattaa hyödyntää olemassa olevia yhtiöitä, jotka pystyvät hoitamaan sekä maakuntien ja kuntien tarpeet.

Valtakunnallinen keskusyhtiö veisi maakunnallisten yhtiöiden volyymistä Kantolan arvion mukaan noin 40 prosenttia.

– Se tietäisi hintojen nousua.

Yhtiöt tuottavat talous- ja henkilöstöhallintopalveluita kunnille, kuntayhtymille ja niiden omistamille yhteisöille ja toimivat tällä hetkellä 12 maakunnan alueella.

Ne työllistävät tällä hetkellä noin 1 100 talous- ja henkilöstöhallinnon ammattilaista.

Maakuntalain luonnoksessa kuntien ja sairaanhoitopiirien henkilöstö siirtyisi valtakunnalliseen palvelukeskukseen, mutta kuntaomisteisten tukipalveluyhtiöiden henkilöstöllä ei ole takeita työn jatkuvuudesta.

Yhtiöt ovat arvioineet pitkän kokemuksensa pohjalta, että 20 miljoonan euron panostuksella on mahdollista perustaa maakuntien talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelut jo valmiina olevaan tuotantoympäristöön.

Kokonaan uuden valtakunnallisen yhtiön perustaminen ja palvelutuotannon rakentaminen voi tulla jopa 100 miljoonaa euroa kalliimmaksi.

Tukipalveluyhtiöt eivät tyrmää täysin valtakunnallista yhtiötä. Sen rooli voisi kuitenkin olla toimintoja kehittävä ja standardoiva.

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä on suunniteltu neljän valtakunnallisen palvelukeskuksen perustamista. Niihin keskitettäisiin kiinteistöt, hankinnat, talous- ja palkkahallinto ja ICT.

Nykyiset tukipalveluyhtiöt kilpailevat osin toistensa kanssa.

Kuntapro toimii varsinkin Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa, mutta aloittaa vuodenvaihteessa toimipisteen myös Kangasalla Pirkanmaalla. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic