Kanta-Häme

Kuntavaaleissa ääniä saivat ehdokkaiden lisäksi Aku Ankka ja korona – Hämeenlinnassa hylättyjen äänien osuus yllättävän alhainen

Suurin osa hylätyistä äänistä on tyhjiä lappuja tai epäselviä numeroita. Joukkoon eksyy kuitenkin myös piirroksia, jotka eivät edes muistuta äänestysnumeroa.
Eräässä äänestyslapussa oli kirjattuna kahdeksantoista eri perussuomalaisehdokkaan numeroa. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Eräässä äänestyslapussa oli kirjattuna kahdeksantoista eri perussuomalaisehdokkaan numeroa. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Hämeenlinnassa annettiin poikkeuksellisen vähän hylättyjä ääniä. Niitä kertyi yhteensä 111 kappaletta, mikä on noin 0,4 prosenttia kaikista Hämeenlinnassa annetuista äänistä. Osuus on yksi maakunnan pienimmistä. Hylätyissä lipukkeissa äänestettiin muun muassa koronaa ja Aku Ankkaa.

Suurin osa mitättömistä äänistä paljastui kuitenkin tyhjiksi ääniksi, eli äänestyslipuke on jätetty koskemattomaksi tai siihen on piirretty viiva. Myös nollia ja rukseja löytyi muutama kappale. Numeroa 1 ja 666 oli yritetty äänestää pariin otteeseen.

– Lisäksi joissakin äänissä oli aivan liian suuri numero. Voi olla, että niissä tapauksissa on katsottu väärän kunnan listoja, kertoo Hämeenlinnan kaupunginlakimies Christer Brännkärr.

Hämeenlinnassa ehdokasnumerot loppuivat 350:n tienoille, mutta muutamassa lapussa numero lähestyi jo tuhatta.

Ääni jopa väärälle puolueelle

Brännkärr uskoo, ettei väärän kunnan ehdokkaan äänestäminen ole täysin äänestäjän omaa syytä.

– Esimerkiksi vaalimainoksissa voisi tuoda selkeämmin esiin sitä, millä paikkakunnalla ehdokasta voi äänestää.

Hän myös kertoo, ettei kaikista hyväksytyistäkään äänistä voi olla varma, onko äänestäjä antanut äänensä Hämeenlinnan ehdokkaalle.

– Jos on vahingossa katsottu vaikkapa Hattulan ehdokasta, ja äänestetty sillä numerolla Hämeenlinnassa, voi ääni mennä jopa aivan toiselle puolueelle. Kuinka moni näin vahingossa tekee, emme saa koskaan tietää.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Pariin lappuun oli jätetty vain kysymysmerkkejä. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Aku Ankka -ääniä annettiin yksi kappale Hämeenlinnassa. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Yhden äänen Hämeenlinnassa saivat myös pii ja hymynaama. Lisäksi yksi selkeästi numeroitu lipuke oli saanut viereensä iloiset kasvot, joten ääni jouduttiin hylkäämään.

– Äänestyslipukkeessa ei saa olla ylimääräisiä merkintöjä. Numeroa tarkentava merkintä, kuten ehdokkaan nimen kirjoittaminen, on kuitenkin sallittua, selvittää Brännkärr.

Muutama äänestäjä oli esimerkiksi jättänyt omat nimikirjaimensa tai allekirjoituksensa numeron oheen. Ne oli hylättävä.

Kahdesta äänestyslipukkeesta löytyi kysymysmerkkejä. Lisäksi joku oli kirjoittanut lapulle toistakymmentä eri lukua, jotka olivat perussuomalaisten ehdokkaiden äänestysnumeroita.

Hylkäys ei aina itsestäänselvyys

Numerot saattavat myös olla liian epäselvästi kirjoitettuja, jolloin ääni on hylättävä. Hylkääminen ei ole aina itsestään selvää.

– Rajatapauksia löytyy aina. Jos useankaan ihmisen voimin ei saada täyttä selvyyttä tarkoitetusta numerosta, se joudutaan mitätöimään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaalien uusi protestiääni-ilmiö oli COVID-19. Koronalle annettiin kaksi ääntä. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Äänestyskoppien seinältä löytyy sekaannusten estämiseksi malli kirjoitettavalle numerolle. Esimerkiksi numero seitsemän tulisi kirjoittaa viivalla, mutta ääntä ei automaattisesti hylätä viivan unohtuessa.

– Jos numeron voi silti tulkita yksiselitteisesti yhden sijaan seitsemäksi, ääni hyväksytään.

Joskus harvoin selkeäkin numero voidaan joutua hylkäämään, jos lipukkeesta ei löydy leimaa. Näin voi käydä Brännkärrin mukaan silloin, jos kaksi äänestyslappua on liimautunut yhteen. Tällöin tyhjä lappu saa leiman, ja oikea äänestyslappu jää ilman.

– Sellaista ei juuri tapahdu, mutta se on täysin inhimillistä. HäSa

Mitättömät eli hylätyt äänet

Annettu ääni hylätään, jos siinä ei selkeästi lue ehdokkaan numeroa tai jos lapussa on numeron ohessa ylimääräisiä merkintöjä.

Kuntavaaleissa 2021 annettiin valtakunnallisesti yhteensä 11 507 hylättyä ääntä, mikä on noin 0,5 % kaikista annetuista äänistä.

Kanta-Hämeen mitättömät äänet

Forssa: 97 hylättyä ääntä (1,2 % annetuista äänistä)

Tammela: 31 (1,1 %)

Hausjärvi: 34 (1,0 %)

Loppi: 31 (0,9 %)

Janakkala: 53 (0,8 %)

Ypäjä: 10 (0,8 %)

Riihimäki: 65 (0,6 %)

Jokioinen: 14 (0,6 %)

Hattula: 21 (0,5 %)

Hämeenlinna: 111 (0,4 %)

Humppila: 4 (0,4 %)

Menot