Kanta-Häme

Kuntavaaliehdokkaaksi on intoa

Ensi huhtikuun kuntavaalien ehdokkaita alkaa tulla esille. Kokoomuksen Hämeenlinnan Kunnallisjärjestö nimesi keskiviikkoiltana listalleen 27 nimeä.

Listalta löytyy myös muutama yllätys. Kokoomuksen listalta ehdolle asettuvat aiemmin kristillisdemokraatteja edustanut Pekka Arvio ja keskustan valtuutettuna ollut Päivi Kankaanmäki.

Hämeenlinnan kokoomuksen puheenjohtaja Keijo Suomalainen sanoo, että halukkaita on enemmän kuin ehdolle on mahdollisuus asettaa.

– Monet haluavat olla nyt mukana, jotta politiikan teko järkevöityisi eikä kaikkea kehitystä pysäytettäisi.

Suomalainen sanoo joutuneensa käyttämään vahvaa harkintaa joidenkin tarjokkaiden kanssa.

– Johtuen ehkä yli 30 vuoden taustastani puolustusvoimissa, käyn kaikkien edellytykset ryhtyä ehdolle hyvin tiukalla kammalla läpi. Joidenkin kanssa keskustellessa on yhdessä todettu, ettei henkilöllä ole välttämättä edellytyksiä valtuutetuksi mielipiteidensä tai muiden syiden vuoksi. Omat asiat pitää olla kunnossa, jotta pystyy hoitamaan yhteisiä asioita.

SDP julkaisi ensimmäisen ehdokaslistansa jo keväällä, joka on sittemmin täydentynyt hieman yli 20 nimeen. Varsinaisen vaalityön demarit aloittavat lähiaikoina.

– Meillä on kunnallisjärjestön hallituksen kokous 15. elokuuta, jonka jälkeen vaalityö alkaa todenteolla. Vielä on paljon valtuutettuja, jotka eivät ole kertoneet jatkostaan, vaalityötä johtava Lammin Sosialidemokraattien puheenjohtaja Pirjo Sandelius sanoo.

Tällä hetkellä demarien ehdokaslistalla on pääasiassa Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen ja Idänpään Työväenyhdistyksen jäseniä.

Kristillisdemokraatit julkaisevat ehdokaslistansa syyskuussa.

– Meillä on tällä hetkellä kymmenkunta nimeä, mutta joukosta puuttuu varmoja tapauksia, paikallisosaston puheenjohtaja Matti Eklund kertoo.

Eklund arvioi, että kristillisdemokraattien listalle tulee muutamien edellisten kunnallisvaalien tapaan 25–30 ehdokasta.

Vihreiden listalla on tällä hetkellä 18 ehdokasta. Puolue tavoittelee Hämeenlinnassa yli kymmenen ehdokkaan lisäystä edellisiin vaaleihin.

– Pyrimme nimeämään 45 ehdokasta, kertoo Hämeenlinnan Vihreiden puheenjohtaja Airi Raitaranta.

Raitaranta uskoo puolueen valtakunnallisen gallupnosteen auttavan ehdokaslistan lihottamisessa.

– Kyllä se on ihan realistinen tavoite. Meille on ollut uusi ilmiö, että Hämeenlinnaan muuttavat, mukana puolueen toiminnassa olleet tai aivan uudet henkilöt haluavat heti tänne tullessaan ehdolle.

Raitaranta sanoo vihreiden olevien hyvin avoimia erilaisille ehdokkaille.

– Tietysti ehdokkaan pitää kunnioittaa puolueen perusarvoja.

Vasemmistoliiton listalla on tähän mennessä 13 nimeä. Hämeenlinnan Vasemmistoliiton puheenjohtajan Irma Taavelan mukaan ehdokaslista tulee kasvamaan huomattavasti.

– Vaalityö on lähtenyt todella hyvin käyntiin aikaisempiin vuosiin verrattuna. Uskon, että olemme kuluvalla vaalikaudella onnistuneet profiloitumaan paikallispolitiikassa vaihtoehtona.

Perussuomalaiset eivät ole vielä tehneet päätöksiä ehdokkaista.

– Ryhdymme työhön syksyllä. Tavoittelemme noin 50 henkilön ehdokaslistaa, valtuutettu Lulu Riikonen kertoo.

Keskustan paikallisyhdistyksistä on Hämeenlinnassa lähdössä ehdolle tällä hetkellä 35 henkilöä.

– Nimiä julkaistaan hieman myöhemmin, sanoo Hämeenlinnan Keskustan varapuheenjohtaja Heikki Koskela.

Kuten muillakin puolueilla, Keskustan lista täydentyy loppuvuoden aikana. HÄSA