Kanta-Häme

Kuntayhtiöissä on riskejä Hattulalle ja Janakkalalle

Janakkalan ja Hattulan kuntien teettämä selvitys kertoo, että Hämeenlinnan seudun kuntien omistamat yhtiöt ovat huonossa kunnossa ja niiden taloudessa on riskejä.

– Yhtiöt eivät ole oikeasti kenenkään käsissä. Jos riskit toteutuvat, niihin on pistettävä lisää pääomia, Hattulan kunnanhallituksen viimevuotinen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.) sanoo.

Kunnat teettivät konsultilla yhteisen selvityksen Hämeenlinnan seudun kuntien yhtiöistä, joissa ne ovat osakkaina. Kunnat halusivat selvittää vastuitaan ja mahdollisuuksia irtautua yhtiöistä. Kunnat tilasivat viime vuonna selvityksen, joka valmistui nyt.

– Meillä oli huoli, että yhtiöissä on riskejä, joita ei tunneta. Selvitys ei sisältänyt yllätyksiä, mutta se vahvisti käsityksiä, että yhtiöt ovat huonossa jamassa, Tuomola (kok.) toteaa.

Audiapro selvitti viiden Hämeenlinnan seudun kuntien omistaman yhtiön taloudellista tilaa. Sosiaalikehitystä lukuun ottamatta yhtiöt olivat elinkeinoyhtiöitä. Kuntaliitosten jälkeen Hämeenlinna omistaa välillisesti tai suoraan enemmistön kaikista näistä yhtiöistä.

– Ei ole sellaisia riskejä, jotka kaataisivat kuntia (Janakkala ja Hattula). On kuitenkin riskejä, joihin pitää varautua, Tuomola sanoo.

Tuomolan mukaan tällaisia yhtiöitä ovat muun muassa Kehittämiskeskus Oy Häme ja Innopark. Innoparkia hän pitää suurimpana uhkana.

– Kun Hämeenlinna tekee päätöksen yhtiöiden pääomittamisesta, äkkiä on sellainen tilanne, että osakeyhtiölain mukaan muiden osakkaiden on laitettava rahaa yhtiöihin.

Jo alunperin… huono rakenne

Tuomolan kertoo, että kunnat halusivat tietää myös, onko yhtiöistä osakassopimuksia. Kuntien päättäjät ovat vaihtuneet. Osakaskunnissa epäiltiin, että yhtiöistä on sellaisia sopimuksia, joista nykyiset päättäjät eivät ole tietoisia.

– Mitään dramaattista ei tähän liity. Ei selvinnyt sellaisia asioita, joita ei aikaisemmin olisi tunnettu. Vahvistuivat vain käsitykset, joita lehdistä on jo luettu.

Hämeenlinna hallitsee näitä yhtiöitä. Vähemmistöosakkaat joutuvat teettämään konsultilla selvityksen saadakseen selville, mikä on yhtiöiden tila. Tuomola ei halua korostaa, että tiedonkulussa olisi ongelmia.

– On liian helppo lähteä sanomaan, ettei ole saanut tietoa. Tiedonkulussa on aina kaksi puolta: Tietoa ei ole annettu ja tietoa ei ole hankittu.

Tuomola muistuttaa, että kuntien päättäjät vaihtuvat neljän vuoden välein. Kuntien hallinnossa ei välttämättä ole mukana päättäjiä, jotka olivat päättämässä yhtiöiden perustamisesta.

Tuomola pitää syyllisenä asioiden kehnoon tilaan yhtiörakenteita. Hän kertoo käyttäneensä asiasta puheenvuoron jo vuosia sitten kuntapäivillä Forssassa.

– Tehtävien siirtäminen osakeyhtiöihin ja niiden poliittinen ohjaus on huono lähtökohta. Hallituksiin tulee henkilöitä, joilla ei ole osaamista. Hallitus on heikko ja yhtiöt ovat täysin toimitusjohtajan ohjailtavissa. (HäSa)

 

Vain yksi yhtiö kunnossa

Audiapron KHT-tilintarkastaja Jukka Korin selvitti Janakkalalle ja Hattulalle niiden viiden osaomistusyhtiön taloutta. Luvut ja johtopäätökset perustuvat ainakin suurimmalta osalta vain tilinpäätöstietoihin ja yhtiökertomukseen vuodelta 2011.
 
Raportti kertoo yhtiöiden huonosta taloudellisesta tilasta ja niihin liittyvistä riskeistä. Osakassopimuksia, jotka kasvattaisivat vastuita, ei löytynyt.
 
Hämeen Messut on ainoa yhtiö, jonka tase on kirjanpidon mukaan kunnossa ja plussalla.
 
Messuyhtiö on sulautettu Hämeen Matkailuun, joka on erittäin kehnossa kunnossa. Matkailun omat pääomat ovat 283 000 euroa pakkasella. Yhtiötä on tuettu 250 000 euron pääomalainalla, jota yhtiö ei kykene maksamaan. 
 
Innopark-konsernin oma pääoma on 53 500 euroa. Pankkilainaa on 28,4 miljoonaa euroa. Kaupparekisteriin ei ole ilmoitettu osakeyhtiölain mukaisesti omien pääomien menettämisestä. Yhtiöllä on suuria koronvaihtosopimuksia, joiden tappioihin pitäisi varautua.
 
Kuntayhtiöiden riskejä kasvattaa se, että yhtiöt omistavat myös toisiaan. Kehittämiskeskus Oy Hämeen Kehken taseeseen on kirjattu muiden yhtiöiden omistuksia niin paljon, että ne ylittävät omat pääomat. Jos omistusten arvot poistetaan, Kehken omat pääomat painuvat pakkaselle.
 
Sosiaalikehitys teki 452 000 euron liikevaihdolla – 131 000 euron liiketappion. Hämeenlinna on tukenut yhtiötä 120 000 euron pääomalainalla. Konsultti ihmettelee toiminnan tavoitetta ja tuloksellisuutta.
 
OIKAISU: Kuntien omistaman Sosiaalikehitys-yhtiön työntekijä on riitauttanut irtisanomisensa.
Hämeen Sanomien torstain uutisessa kuntayhtiöistä nimettiin väärä yhtiö, jolla on työsuhderiita entisen työntekijän kanssa. Audiapron raportissa yhtiöksi kerrottiin virheellisesti Hämeen Matkailu.

 

Mainos