Kanta-Häme

Kuntayhtymän purku tulee kalliiksi

Kuntayhtymän purkaminen ei ole helppo, eikä halpa operaatio. Sen vuoksi Hämeenlinnan kaupunki joutuu lainaamaan pikavauhtia Hämeen päihdehuollon kuntayhtymälle 330 000 euroa.

Näin ainakin kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esittää kaupunginhallitukselle.

Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä on ylläpitänyt Mainiemen kuntoutumiskeskusta Lammilla. Yhtymän kuntoutustoiminta päätettiin lopettaa lokakuun loppuun mennessä.

Käytännössä asiakasvirta hiipui nopeasti lakkautuspäätöksen jälkeen. Tämän vuoksi kuntayhtymä on ajautunut maksuvaikeuksiin. Koko henkilöstö on irtisanottu syyskuussa.

Yhtymän pankkitili on jo miinuksella ja luottolimiittikin loppumassa. Marraskuun palkat uhkaavat jäädä maksamatta, jos laina-asia on järjesty.

Vaikka käytännön kuntoutustoiminta on päättynyt, kuluja syntyy koko ajan. Loppuvuoden kuluiksi on arvioitu 300 000 euroa ja ensi vuoden 512 000 euroa.

Jos kuntayhtymän purku menee seuraaville vuosille, kuluiksi arvioidaan 372 000 vuodessa.

Laaja alue

Yhtymä esittää, että Hämeenlinna myöntäisi 330 000 euron kassalainan. Sillä katettaisiin kulut ensi tammikuun loppuun asti.

Siihen mennessä yhtymä pyrkii ottamaan kiinteistövakuutta vastaan 750 000 euron lainan, jolla maksettaisiin Hämeenlinnan kassalaina pois ja rahoitettaisiin kulut vuoden 2015 loppuun saakka.

Suurempi laina on tarkoitus maksaa pois jäsenkuntien lopullisen kustannusten ja omaisuudenjakoselvityksen valmistuttua.

Hämeen päihdehuollon kuntayhtymään kuuluu 29 jäsenkuntaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan alueelta.

Asukaspohjaa kuntayhtymän alueella on n. 700 000. Suurimmat jäsenkunnat ovat Tampere, Lahti ja Hämeenlinna. (HäSa)

Menot