Kanta-Häme

Kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna – Hämeenlinna saamassa lisää 16 miljoonaa euroa

Hämeenlinnan osalta kasvu on 18 prosenttia, Hattulan 20 prosenttia ja Janakkalan vajaat 17 prosenttia.
Kasvavat valtionosuudet tulevat Hämeenlinnassa tarpeeseen, mutta eivät riitä tämän vuoden alijäämän kattamiseen.

Kuntaliiton päivittämien valtionosuuslaskelmien mukaan kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna yli 1 100 miljoonaa euroa eli 13 prosenttia.  Asukasta kohti kasvu on 205 euroa.

Hämeenlinnaan kaupungille on tulossa lisää rahaa 16 miljoonaa euroa.

– Se on mukava lisä, ja tulee tarpeeseen viitaten kuluvan viikontalousuutisiin. Se ei kuitenkaan ihan riitä tämän vuoden mukanaan tuoman alijäämän kattamiseen, Hämeenlinnan kaupungin talousjohtaja Jussi Oksa arvioi.

Kaiken kaikkiaan Hämeenlinna on saamassa ensi vuonna 76,2 miljoonan euron valtionosuudet.

Hämeenlinnan seudulla valtionavun kasvuprosentit ovat muutenkin keskiarvoa paremmat: Janakkala saa 16,8 prosenttia enemmän ja Hattula peräti 20,3 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Euroissa kasvu tarkoittaa Janakkalalle 20,9 miljoonan euron valtionosuutta ja Hattulalle 7,4:ää miljoonaa euroa.

Vaikka valtionosuudet ovat nyt siis nousussa, niissä ei päästä lähellekään sitä tilannetta, jossa oltiin tämän vuosikymmenen alkupuolella.

– Kataisen hallitus leikkasi valtionosuuksia selvästi, esimerkiksi Hämeenlinnassa ne olisivat nyt reilusti yli 20 miljoonaa euroa nykyistä suuremmat, Jussi Oksa huomauttaa.

Nyt valtionosuudet kasvavat esimerkiksi kiky-sopimuksen takia. Esimerkiksi kunnan työntekijöiden lomarahojen leikkaus päättyy jolloin myös kulut nousevat.

– Kiky-sopimuksen takia kuntien valtionosuuksia leikattiin tuplana, ja nyt tästä saadaan korvaus kerralla, Oksa selvittää.

Kaikkia Sipilän hallituksen aikana tulleita kuntien tuloja vähentäviä seikkoja ei kuitenkaan kumota. Esimerkiksi palkkojen sivukuluja siirrettiin työnantajilta palkansaajille, jolloin työntekijöiden verotettava tulo väheni.

– Tämä jatkuu osin edelleenkin, Oksa huomauttaa.

Kuntaliiton alustavissa laskelmissa on tehty arvio vain peruspalvelujen valtionosuudesta. Kunnat saavat valtionosuutta myös opetus- ja kulttuurimenoihin, mutta niihin ei ole tulossa merkittäviä muutoksia tämänvuotiseen verrattuna.

Lisää valtionosuutta tulee myös siksi, että Sipilän hallituksen päättämä määräaikainen indeksikorotusten jäädytys päättyy. Tehtyjä indeksijäädytyksiä ei kuitenkaan kompensoida. Vaikutus ensi vuodelle on 187 miljoonaa euroa.

Myös veromenetysten kompensaatiot kunnille kasvavat ensi vuonna, lisäystä on yhteensä 312 miljoonaa euroa. Mutta koska kompensaatio on yhtä suuri kuin kuntakohtainen verotulojen menetys, sillä ei ole vaikutusta kuntatalouteen.

Maakunnan muissa kunnissa valtionosuudet ovat kasvamassa seuraavasti: Riihimäki 15,8 prosenttia, Loppi 6,6 %, Hausjärvi 10,5 %, Forssa 11,2 %, Jokioinen 9,8 %, Tammela 7,2 %, Humppila 9,2 % ja Ypäjä 8,6 prosenttia. HÄSA

….

Juttua on osin muokattu 30.8. kello 11.50 talousjohtaja Jussi Oksan kommenttien osalta.  Hän ei sanonut, että valtionosuudet olivat ennen  20 miljoonaa nykyistä suuremmat, vaan että ilman Kataisen hallituksen tekemiä leikkauksia ne olisivat nyt reilusti yli 20 miljoonaa euroa nykyistä suuremmat.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic