Kanta-Häme

Kuntien verotuloihin 400 miljoonan euron aukko. Tuloja on arvioitu väärin.

Verohallinnon arvion mukaan Hämeenlinnan verotulot eivät kasvaneetkaan viime vuonna. Tuoreen laskelman mukaan kaupungin kunnallisverotulot sen sijaan pienenivät 0,7 prosenttia.

Hämeenlinnan todellinen verotulokertymä jäisi siten 3,9 miljoonaan euroa kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä pienemmäksi.

Hämeenlinnan johto riemuitsi viime huhtikuussa ylijäämäisestä tilinpäätöksestä ja “talouden käänteestä”. Jos verohallinnon uusi arvio verotuloista pitää paikkansa, Hämeenlinna ei todellisuudessa yltänyt merkittävään ylijäämään eikä tasoittanut vanhoja alijäämiään.

Kuntien kunnallisveron tuotto on jäämässä lähes 400 miljoonaan euroa keväällä arvioitua pienemmäksi.

Keväällä verotuotoksi arvioitiin 18,9 miljardia euroa, mutta verohallinnon heinäkuussa valmistuneiden laskelmien mukaan tuotto onkin vain runsaat 18,5 miljardia euroa.

Hämeenlinnan talousjohtaja Jussi Oksa on yllättynyt verohallinnon luvuista. Hän toteaa, ettei hyvältä näytä.

– Ihmettelen, miten ne heittävät näin paljon, Oksa sanoo.

Oksa kertoo, että Hämeenlinnan tuloverokertymä jää uusien lukujen mukaan noin 4 miljoonaa euroa keväällä arvioitua pienemmäksi. Verottaja on kevään jälkeen tarkistanut ansiotulojen verotusta veroehdotusten korjauksilla.

Kuntaliiton veroasiantuntija Benjamin Strandberg vahvistaa, että verohallinnon uudet luvut ovat oikeita. Hän kertoo, että kuntien verotulojen kehityksen ennustamisessa on epäonnistuttu.

– Kuntien verotulot nousevat vielä jonkin verran, mutta sinänsä luvut oikein. Tämä ei ole mikään ennuste vaan arvio. Suuntaan voi luottaa.

Viime vuoden verotus valmistuu lopullisesti vuoden lopulla. Strandbergin mukaan lopullisessa verotuksessa kuntien kokonaisverotulot kasvavat tästä noin 20 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan kaltaisen kunnan osuus 20 miljoonan korjauksesta on olematon.

– Ymmärrän tuskan. Työtulovähennykset ja julkisten alojen työntekijöiden lomarahojen leikkauksien vaikutukset ennustettiin väärin. Ne selittävät puolet virheistä.

Kuntien viime vuoden tilinpäätöksiin kirjataan verotulot kassaperiaatteella, mikä tarkoittaa, että tuloksi merkitään verohallinnon tilittämä summa. Verohallinto taas tilittää verotuloja kunnille jako-osuuksina, jotka taas perustuvat suurelta osin kahden vuoden takaiseen verotukseen.

Kun vuoden verotus valmistuu, verohallinto korjaa edellisen vuoden tilitykset. Hämeenlinnalta ja useilta muilta kunnilta leikataan jako-osuuksia kuluvan vuoden lopulla, koska niiden viime vuoden verotulot eivät olleetkaan niin suuria kuin oli ennakoitu.

Verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen on vielä varovainen viime vuoden kuntakohtaisista verotuloarvioista. Hän korostaa, että juuri julkaistut luvut eivät ole lopullisia.

– En ole varma, säilyvätkö luvut tällaisina. Yksittäisen ihmisen verotus voi muuttua vielä paljon. Kuntakohtaisiin lukuihin voi tulla vielä muutoksia.

Luokkanenkaan ei usko mihinkään suureen valtakunnalliseen muutokseen luvuissa. Aikaisemmat tiedot kuntien verotuloista olivat virheellisiä.

Virheelliset ennakkotiedot vievät pohjaa myös kuntien kuluvan vuoden budjettien verotuloarvioilta. Kuntaliitto ennusti vielä keväällä, että Hämeenlinnan verotulot kasvavat kuluvana vuonna 3,4 miljoonaa euroa budjetoitua suuremmiksi.

Virhe verotulojen kehityksessä saattaa jopa kertautua uusissa tuloarvioissa. Esimerkiksi Hämeenlinna on rakentanut kuluvan vuoden budjettinsa sen varaan, että kaupungin kunnallisverotulot ovat kasvaneet ja että kasvu jatkuu tänä vuonna.

– Olemme tekemässä uusia laskelmia ja korjaamassa ennusteita verotulojen kehityksestä, Benjamin Strandberg kertoo. HÄSA