Kanta-Häme

Kuono kohti teknologiaa - suomalaistutkimus yrittää oppia tulkitsemaan karvakamua

– Älä sano! Tiedän, mitä ajattelet! Kajahtanut tiedemies Emmett ”Doc” Brown (Christopher Loydd) sanoo yrittäessään päästä Martyn (Michael J. Fox) pään sisään tuloksetta tieteiskomediassa Paluu tulevaisuuteen.

1950-luvun Docilla on päässään tuikkiva ja piippaileva metallikori nimeltä aivoaaltoanalysaattori, 1980-luvun Marty puolestaan on eksynyt menneisyyteen tuunatulla autolla.

Ajatusten lukeminen on ilmiö, joka on kiinnostanut ihmistä ammoisista ajoista lähtien niin tieteiskirjallisuudessa kuin tutkimuskohteena. Nyt Suomessa on käynnistetty tutkimushanke, jolla pureudutaan ihmisen parhaan ystävän, koiran, hyvinvointiin teknologian keinoin.

– Tunneside ihmisen ja koiran välillä voi olla aivan yhtä syvä kuin ihmissuhteissa. Kotikoiralla on samanlaisia kognitiivisia taitoja ja pelkoja kuin taaperoikäisillä lapsilla, kertoo koirien kognitioon perehtynyt professori Outi Vainio.

Ihminen on jo matkannut avaruuteen, mutta koiran ajatuksenjuoksun täydellistä ymmärtämistä saadaan vielä odotella. Kun koira ei osaa puhua tuntemuksistaan, yritetään karvaista perheenjäsentä tulkita paremmin teknologialla.

Maailmalla markkinoidaan koirien hyvinvointia mittaavia pantoja. Laitteita, joilla voi leikkiä yksin kotona olevan koiran kanssa etänä. Tarjolla on myös koirien tarpeet huomioivia automalleja sekä palveluja aina koirien televisio-ohjelmiin asti.

– Teknologiassa on kuitenkin vielä aukkoja. Tulevaisuudessa ei riitä tieto siitä, liikkuuko koira vähän vai paljon tai onko sen syke koholla, vaan haluamme tietää, miksi näin on, vuorovaikutteisen teknologian professori Veikko Surakka ja sensoritekniikkaan ja biomittauksiin erikoistunut professori Jukka Lekkala linjaavat.

Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä käynnistyy kaksivuotinen tutkimushanke nimeltä Turre & Toivoset 2.0: Varustelusta vuorovaikutukseen.

Hankkeessa kuonot käännetään kohti teknologiaa, joka vie koirien hyvinvoinnin mittaamisen älykkäämmälle tasolle, tukee ihmisen ja koiran vuorovaikutusta sekä helpottaa koiraperheiden arkea digipalveluilla. HäSa

Päivän lehti

28.5.2020