Kanta-Häme

Kuopion hyökkääjä pysäytettiin ampumalla, poliisikoiralla ja etälamauttimella - Syyttäjä: poliiseja ei epäillä rikoksesta

Poliisit käyttivät useita eri voimakeinoja miekalla aseistautuneen miehen pysäyttämiseksi.
Poliisioperaatio Kauppakeskus Hermannissa Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa

Kuopiolaisessa kauppakeskuksessa lokakuun alussa miekan kanssa riehunutta miestä ampunutta poliisia ei epäillä rikoksesta.

Poliisin voimakeinojen käytöstä on tehty esiselvitys, jonka perusteella kyse oli hätävarjelutilanteesta, jossa ampuma-aseen käyttö oli perusteltua.

Tutkinnanjohtajana toimineen aluesyyttäjä Heidi Savurinteen mukaan miekan kanssa hyökännyt mies aiheutti välitöntä ja vakavaa vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle. Savurinteen mukaan poliiseilla ei ollut tilanteessa mahdollisuutta toimia toisin.

 

Lue myös: Hämeen poliisi tutkii poliisin voimankäytön Kuopiossa – Epäiltyä ammuttiin kiinnioton yhteydessä (2.10.2019)

 

Poliisi sai lokakuun 1. päivänä ilmoituksen väkivallanteosta Kuopiossa kauppakeskuksen yhteydessä olevissa oppilaitoksen tiloissa.

Teoista epäilty mies oli syyttäjän mukaan lähestynyt poliisia aseistautuneena kookkaalla teräaseella sekä ilmapistoolilla. Mies ei totellut poliisien käskytystä, eikä poliisipartio saanut häntä luopumaan teräaseestaan.

Mies ehti haavoittaa teräaseellaan poliisia, minkä jälkeen poliisi käytti ampuma-asetta kahdesti. Miehen kiinni ottamiseksi ja teräaseen pois saamiseksi poliisit käyttivät tilanteessa myös etälamautinta ja poliisikoiraa.

Ampuma-aseen käytön lisäksi myös muut poliisien käyttämät voimakeinot olivat aluesyyttäjä Heidi Savurinteen mukaan puolustettavia ja lievimpiä mahdollisia.

Hämeen poliisin ja syyttäjän tekemän esiselvityksen perusteella ketään tilanteeseen osallistuneesta neljästä poliisista ei ole syytä epäillä rikoksesta.

 

Poliisin voimankäyttö tutkitaan aina, kun joku kuolee tai loukkaantuu vakavasti sen seurauksena.

Kuopiossa tapahtuneesta voimankäytöstä tehdyn esiselvityksen toteutti Hämeen poliisilaitos ja tutkinnanjohtajana toimi aluesyyttäjä Heidi Savurinne Valtakunnansyyttäjän toimistosta.

Paikalliset poliisilaitokset eivät saa tutkia omalla toimialueellaan tapahtuvaa poliisin voimankäyttöä tai oman laitoksen henkilöstön voimankäyttöä. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic