Kanta-Häme

Kurinalaista kokkausta

Neljä kokki- ja tarjoilijaharjoittelijaa istuu hiirenhiljaa Katisten Kartanon antiikkisohvalla. Osasyy saattaa olla siinä, että pian pitäisi puhua englantia, joka ei ole kenenkään äidinkieli. Kyse on kuitenkin myös jostain muusta.
 
– Opiskelijat ovat olleet äärimmäisen kohteliaita ja kuuliaisia sekä noudattaneet annettuja ohjeita pilkuntarkasti. Keski-Euroopassa ravintola-alalla kuri taitaa olla aika paljonkin tiukempi kuin Suomessa, Katisten kartanon keittiömestari Oula Hakkarainen naurahtaa.
 
Euroopasta oppia
Yhteensä 18 ravintola-alan opiskelijaa Itävallasta, Italiasta ja Ranskasta on työskennellyt kuluneiden kolmen viikon ajan kuudessa hämeenlinnalaisessa ja hattulalaisessa ravintolassa.
 
Katisten Kartanon lisäksi kansainvälistä työvoimaa on ollut hotelli Petäyksessä, hotelli Cumuluksessa, Vanajanlinnassa, Piparkakkutalossa sekä Verkatehtaalla.
 
Opiskelijavaihto liittyy kansainväliseen Leonardo da Vinci Partnership -projektiin nimeltä ”Dinner made by you”.
 
– Ravintolatyössä on tavoitteena toteuttaa asiakkaan toive yksilöllisesti, olipa se millainen tahansa. Yritämme ottaa oppia eurooppalaisesta tavasta toimia eri maiden ravintoloissa, joten on hienoa olla mukana tässä projektissa, sanoo Anu Piirainen, ammattiopisto Tavastian hotelli-, ravintola- ja cateringalan lehtori.
 
Opiskelijat vierailevat kussakin neljässä maassa vuorollaan. Ensi vuoden tammikuussa on vuorossa Italia, jonne lähtee niin ikään kolmeksi viikoksi kuusi opiskelijaa sekä kaksi opettajaa Tavastiasta.
 
Tiimityötä, kielitaitoa sekä marrassäätä
Ranskalainen Anthony Pichereau valmistuu joulukuussa kokiksi. Hänellä on jo työpaikka valmiina kotikaupungissaan Nizzassa.
 
– Ranskassa työskentelemme keittiössä yleensä yksin. Suomessa tehdään paljon enemmän tiimityötä, joten siinä on ollut vähän totuttelemista.
 
Nuoret ovat asuneet kolmen viikon ajan hotelli Emiliassa. Hämeenlinnasta he ovat ennättäneet nähdä ainakin linnanpuiston, jossa he ovat grillanneet ja olleet piknikillä (kyllä, keskellä marraskuuta) sekä vain oleskelleet yhdessä keskustassa.
 
Marraskuinen Hämeenlinna ei ole näyttänyt ihan parhaita puoliaan, ainakaan sään puolesta.
 
– Aika kylmähän täällä on, ja satanut on oikeastaan joka päivä, sanoo italialainen tarjoilijaopiskelija Simone Cenere merkitsevästi.
 
Nuoret arvelevat englannin kielitaidon kohentuneen ”ainakin vähän” neljän viikon aikana. Ainakin suomen kielen taito entiseen verrattuna on parantunut.
 
– Kiitos, moi moi, varattu, punaviini, valkoviini, lonkero, Cenere listaa oppimiaan sanoja.
 
Itävaltalainen Simone Feller ikävöi jo kovasti kotiin.
 
– Tämä on ollut hieno kokemus, mutta täytyy myöntää, että odotan jo lauantaita, jolloin lennämme kotiin. Olen ollut kotiväkeen yhteydessä päivittäin. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic