Kanta-Häme

Kurkkukato hämmentää edelleen vihannesosastoilla

Kotimaisen kurkun vähyys aiheuttaa tällä hetkellä ihmetystä monissa kaupoissa. Suomalaista kurkkua ei ole ollut saatavilla tammikuussa läheskään tarpeeksi kysyntään nähden, ja monissa kaupoissa tarjolla on vain ulkomaista kurkkua.

K-ryhmän osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen arvioi, että tilanteeseen ei ole odotettavissa lähiaikoina merkittävää parannusta. Ulkomaisen kurkun myynti on Erosen kasvanut mukaan K-ryhmässä aiempaan nähden.

Kaupat yrittävät korvata puutteita myös tavallista kurkkua kalliimmilla luomukurkuilla.

– Luomussa on ollut tällä hetkellä jonkun verran saatavuutta. Sitä on yritetty tilata sitten, mitä saadaan ja korvata sillä ja ulkomaisella kurkulla puuttuvaa kotimaista kurkkua, Hätilän K-supermarketin kauppias Mervi Kivistö kertoo.

Molemmat korvaavat vaihtoehdot ovat Kivistön mukaan kelvanneet asiakkaille.

– Kyllä ne menevät kaupaksi. Toki kaikki eivät halua korvaavaa tuotetta, mutta teemme parhaamme tilanteen parantamiseksi, Kivistä sanoo.

Hätilän K-supermarketissa ollaan talvella Ruokakeskon tavarantoimitusten varassa. Kotimaista kurkkua on viime aikoina ollut tarjolla huonosti.

– Ei saada kysyntää vastaavaa määrää, ja on päiviä, että ei saada lainkaan, Kivistö kertoo.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti, mutta hämmennystä on ollut havaittavissa.

– Kurkku on niin perustuote. Se tuntuu kuluttajasta oudolta, kun ei yhtäkkiä olekaan kotimaista kurkkua, mitä pääsääntöisesti on ympäri vuoden saatavilla.

Saatavuus vaihtelee

Kotimaista kurkkua on Hämeenlinnan kaupoissa nyt tarjolla vaihtelevasti. Lidlistä kerrotaan, että kurkkua on toistaiseksi riittänyt kaikissa myymälöissä. Hämeenlinnan Prismassa puolestaan oli viime viikolla ongelmia muutamana päivänä, mutta tällä viikolla tilanne on ollut hyvä.

Jukolan S-marketissa taas kotimaista kurkkua saadaan vain hyvin pieniä määriä päivittäin.

– Emme saa lähellekään sitä määrää, mitä tilaamme. Loppuu joka päivä kesken, marketpäällikkö Esa Vaalgamaa kertoo.

– Tänään meille ei tullut yhtään kotimaista kurkkua. Se vaihtelee hyvin paljon, mitä saa mistäkin tilauksesta.

Ulkomaista kurkkua on Vaalgamaan mukaan kyllä tarjolla, mutta sen suosio ei yllä kotimaisen tasolle.

Talvinen ongelma

Saatavuustilanne ei ole joka paikassa samanlainen, sillä osalla kaupoista on mahdollisuus haalia kurkkueriä useilta paikallisilta suoratoimittajilta. Prisma-johtaja Jaana Järvenselkä kertoo, että kurkkupula saatiin pikaisesti hallintaan juuri eri toimittajien avulla.

– Meillä on useampi hankintakanava, joita kartoitettiin ja saatiin sitä kautta tavaraa, Järvenselkä sanoo.

Myös Tiiriön K-citymarketissa on kyselemällä saatu pieniä eriä kotimaista kurkkua sieltä täältä.

– Olemme soittaneet kaikki tukkurit läpi vaikeimpina päivinä. Meillä on mahdollisuus niitä soitella, ja aina olemme jostain pieniä eriä saaneet, ja siksi meillä kurkut eivät ole loppuneet. Olemme käyttäneet paikallisia pieniä kurkkutoimittajia, kauppias Jari Väisänen kertoo.

Väisäsen mielestä tämän talven tilanne ei kuitenkaan ole mitenkään epätavallisen huono.

– Ei tämä ole mitenkään poikkeuksellinen vuosi. Kurkun kanssa on tähän aikaan aina vähän ongelmia. Kasvihuoneiden volyymi ei riitä kysyntään, Väisänen muistuttaa.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic