Kanta-Häme

Kustannustehokkuudella viennin kimppuun

Patria esitteli keskiviikkona Hämeenlinnan tehtaallaan medialle uuden panssaroidun ajoneuvonsa, Patria 6×6:n, joka jatkaa 1980-lukulaisen Pasin perinnettä ja pohjautuu alustarakenteeltaan 2000-luvun alun AMV 8×8:aan. Yhtiö esitteli ajoneuvon ensimmäistä kertaa 11. kesäkuuta sotilasalan messuilla Pariisissa.

Patria Landin liiketoimintajohtajan Jussi Järvisen mukaan pyörillä liikkuva 6×6 on suunniteltu tukemaan AMV-tuoteperhettä mutta ei korvaamaan AMV 8×8:aa. Uusi ajoneuvo on tarkoitettu lähtökohtaisesti miehistön ja tavaroiden kuljetukseen, kun taas AMV 8×8 on suunniteltu alun perin taistelukäyttöön.

Perusvarusteltu 6×6 eroaa merkittävästi myös edeltäjänsä hinnasta, sillä 8×8 maksaa 1,5–2 miljoonaan euroa ja 6×6 noin puolet vähemmän.

Patria Land -liiketoiminnan tuotekehitysjohtaja Kari Grön muistuttaa kuitenkin, että asiakas voi valita ajoneuvoon lisävarusteeksi asejärjestelmän, joka valinnasta riippuen nostaa alustan hintaa sadoista tuhansista useampiin miljooniin euroihin.

Patria 6×6 voidaan rakentaa myös uivaksi, jolloin siihen lisätään esimerkiksi propellit, tietynlaisia ohjaus- ja suojausjärjestelmiä sekä hydrauliikkaa.

6×6:n suunnittelussa on painotettu muunneltavuuden lisäksi myös kustannustehokkuutta.

Ajoneuvo rakennetaan pitkälti COTS-komponenteista, mikä tarkoittaa, että sen osia saa ”kaupallisesti suoraan hyllystä” eli mahdollisesti muualtakin kuin pelkiltä puolustusvälineiden valmistajilta. Tällöin 6×6:n kokoamiseenkaan ei tarvita erityisvälineitä, ja kokoaminen voidaan toteuttaa paitsi Hämeenlinnassa myös ulkomailla.

Patria tavoittelee 6×6:lle samanlaista myyntiä kuin AMV:lle, jota on viety erityisesti ulkomaille.

Jussi Järvisen mukaan vientikaupassa eettisyys, vastuullisuus ja avoimuus ovat Patrialle tärkeitä toimintatapoja, ja vientituotteiden mukana ulkomaille on tarkoitus viedä myös hyviä käytäntöjä.

– Käymme kohdemaat tarkasti läpi ja tarvittaessa myös rajaamme niitä pois, hän sanoo ja kertoo samalla, että kevään tapahtumien jälkeen yhtiö on kouluttanut väkeään entisestään. HÄSA

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic