fbpx
Kanta-Häme

Kutrit puhtaaksi kastelematta

Kuivashampoo on tarjonnut suomalaisille apua kiireessä tapahtuvaan kauneudenhoitoon jo vuosikymmeniä. Mistä johtuu, ettei tuote tästä huolimatta ole vakiinnuttanut paikkaansa suuren yleisön kylpyhuoneissa?

Syitä on monia.

Yli kolmekymmentä vuotta sitten suomalaisiin kampaamoihin ja sittemmin myös päivittäistavarakauppojen hyllyille ilmestyneet kuivashampoot ovat suurelle yleisölle käsitteenä tuttuja tv:stä, mutta monelle tuotteen käyttötarkoitus on hämärän peitossa.

Rahaa kuivashampoiden ystävä ei ainakaan säästä, sillä merkistä ja ominaisuuksista riippuen tuote maksaa kymmenestä kolmeenkymmeneen euroa.

– Kyllä se on rahan sijaan aika, jota kuivashampoon ja hiuspuuterin käytöllä pyritään säästämään, kertoo parturikampaaja Anne Kuikka parturi-kampaamo Interletistä.

Kuivashampoon etu märkäpesuun nähden on, että sillä voi pelastaa huonon hiuspäivän esimerkiksi festareilla tai muussa vastaavassa tilanteessa, jossa juoksevaa vettä ei ole tarjolla.

Kuivashampoosta on apua myös arjessa, kun letti on rasvainen, eikä aikaa suihkussa hautumiseen ole.

Kertakäyttöinen oljenkorsi

Kuivashampoon ja hiuspuuterin toiminta perustuu tuotteiden jauhomaiseen koostumukseen, joka imee ylimääräisen rasvan hiuksista itseensä, aivan kuten keittiön kaapista löytyvä edeltäjänsä.

– Ennen vanhaan kun aikaa haluttiin säästää, kampasivat ihmiset rasvoittuneisiin hiuksiinsa perunajauhoa, muistelee Seppo Laakso parturi-kampaamo Linna Stylesta.

Kuivashampoon ja hiuspuuterin käyttö on helppoa. Tuotetta suihkutetaan osio kerrallaan kuiviin kutreihin, lähelle hiusten juurta ja kammataan sitten ylimääräinen jauhe pois. Näin märkäpesua voi siirtää päivällä tai muutamalla eteenpäin.

Kuivapesua ei kuitenkaan voi tehdä kahdesti peräkkäin, useastakin syystä.

– Itselläni kipeytyy hiuspohja jo yhden käyttökerran jälkeen. Kuivashampoo on niin tiukkaa tavaraa, että se tekee hiuksista vähän tönköt. Ne eivät juuri pääse liikkumaan, mikä rasittaa päänahkaa, Anne Kuikka kertoo.

– Lisäksi kuivashampoot kuivattavat päänahkaa. Tietysti tämä kaikki on paljon tuotteesta ja käyttäjän henkilökohtaisista ominaisuuksista kiinni.

Vesipesutauko epäilyttää

Vaikka kuivashampoita tuntuu olevan saatavilla lähes jokaisesta kulman marketista, eivät ainakaan hämeenlinnalaiset parturikampaamot ole tuotteesta järin innostuneita.

Monilla liikkeillä ei ole tuotetta valikoimissaan ollenkaan, toisilla on hyllyssään kompromissina lähinnä muotoiluun käytettävää hiuspuuteria, joka toimii kuivashampoon tapaan myös rasvan poistajana.

– Kuivashampoo oli myyntiin tullessaan sellainen juttu. Jostain syystä se ei kuitenkaan saavuttanut suurta suosiota ja hyvin harvoin asiakkaat sitä meiltäkään kyselevät, Laakso sanoo.

– 1980-luvulla tehtiin vielä sitä, että käytiin laittamassa kampaus hiuksiin viikon alussa ja kuivashampoon avulla selvisi useamman päivän nutturaa avaamatta, hän muistelee.

Yksi syy kuivashampoon heikohkoon suosioon lienee suomalaisten nykyinen puhtauskäsitys. Vaikka kuivapesulla säästää aikaa, on hygienia arvo, josta harva on valmis tinkimään. Monen päivän vesipesutauko saattaa jo ajatuksena saada päänahan tuntumaan likaiselta.

– Nykyään ihmiset käyvät suihkussa melkein joka päivä, parhaimmat kahdesti. Mutta jos on esimerkiksi jalka kipsissä ja suihkussa käyminen siksi vaivalloista, helpottaa kuivashampoo tilannetta hetkellisesti, Laakso pohtii.

Kuivaa tukkaa ei tarvitse käristää

Parturikampaaja Kuikan mukaan kuivashampoo ei sovi kaikille. Tummatukkaisilla vaalean jauheen pois harjaamisessa on paljon työtä. Lopputulos näyttää helposti mattaiselta, jopa hilseiseltä.

Jos päänahka on jo valmiiksi kuiva, ei kuivashampoota tule hänen mukaansa käyttää ollenkaan.

– Toisaalta myös liian rasvaisiin hiuksiin levitettäessä lopputulos saattaa olla tahmainen, Kuikka huomauttaa.

Kaikesta huolimatta kuivashampoo voi olla hiuksille hyväksikin. Vaikka märkäpesu itsessään ei kutreja kohtuuttomasti rasitakaan, pesun jälkeen käytettävät hiustenkuivaajat ja muotoiluraudat kuivattavat kuontaloa.

– Kaiken lisäksi kiireessä oikeiden tuotteiden käyttäminen saattaa unohtua. Hiusten pesu ilman hoitoainetta ja muotoilu ilman kuumuudelta suojaavia tuotteita saattaa säästää aikaa, mutta olla tuhoisaa hiuksille, Kuikka sanoo.

– Kuivapesun yhteydessä ei tarvitse huolehtia hiusten kuivatuksesta ollenkaan, jolloin se rasitus jää kokonaan pois, hän muistuttaa. (HäSa)

Menot