Kanta-Häme Hämeenlinna

Miksi kuuden euron kaasupatruunan kierrättäminen maksaa Hämeenlinnassa 16 euroa, mutta Tampereella ja Helsingissä se on maksutonta?

Pienen kaasupatruunan kierrättäminen maksaa Hämeenlinnassa 16 euroa, mutta Tampereella ja Helsingissä se on maksutonta.
Retkikeittimien kaasupatruunat sisältävät yleensä propaania ja butaania. Astiaan jäävät pienet kaasujäämät tekevät siitä vaarallista jätettä. Kuva: Jani Suhonen
Retkikeittimien kaasupatruunat sisältävät yleensä propaania ja butaania. Astiaan jäävät pienet kaasujäämät tekevät siitä vaarallista jätettä. Kuva: Jani Suhonen

Retkikeittimen kaasupatruunat ovat retkeilijän normaalia kulutustavaraa. 230 gramman kaasupurkin saa kaupasta noin 6–8 eurolla, mutta tyhjentyneen kaasupatruunan asiallinen kierrättäminen voi tulla huomattavasti itse kaasua kalliimmaksi.

Kanta-Hämeessä, Etelä-Pirkanmaalla ja Keski-Uudellamaalla toimiva jätehuoltoyhtiö Kiertokapula veloittaa yhden kaasupatruunan vastaanottamisesta 16 euroa.

Kiertokapulan perimä hinta on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi Pirkanmaalla tai pääkaupunkiseudulla, joissa samoja kaasupatruunoita vastaanotetaan ilmaiseksi vaarallisten jätteiden keräyspisteissä. Turun seudulla kierrätysmaksuksi on asetettu viisi euroa.

Toisaalta Kiertokapula ei ole edes Suomen kallein yhtiö tässä asiassa, sillä Forssan seudulla toimiva Loimi-Hämeen Jätehuolto veloittaa vielä euron verran enemmän, eli 17 euroa.

 

Kiertokapulan käsittelysuunnittelija Eveliina Jokijärven mukaan hintaa ihmetellessä pitäisi ottaa huomioon, että esimerkiksi Tampereella ja Turussa on käytössä jätehuollon perusmaksu, jolla katetaan muun muassa maksuttomia jätehuoltopalveluita.

Myös Kiertokapulan alueelle on esitetty perusmaksun käyttöönottoa.

Jokijärven mukaan jätelautakunta on saamassa eteensä myös ehdotuksen muutoksista kaasupatruunoiden ja sammuttimien hinnoitteluun. Se voisi alentaa vastaanottohintaa jo ensi vuonna.

Kaasupatruunan käsittelystä aiheutuu jäteyhtiöille kuluja, sillä ne eivät yleensä itse käsittele vaarallisia jätteitä. Esimerkiksi Lounais-Suomen jätehuollosta kerrotaan, että heille tuodut patruunat toimitetaan edelleen Innogas-yhtiölle tyhjennettäväksi.

Loimi-Hämeen Jätehuollon palvelupäällikkö Anne Sjöberg toivoo, ettei ostohintaakin korkeampi kierrätysmaksu saa ihmisiä ujuttamaan kaasupatruunoita väärin paikkoihin, sillä esimerkiksi sekajätteen joukossa ne voivat aiheuttaa tulipalovaaran, kun varastokasoja murskataan.

 

Metalliseen astiaan jäävät pienetkin kaasumäärät tekevät astiasta vaarallisen jätteen tulipalo- ja räjähdysvaaran takia.

Astian puhkaiseminen kaasujäämien päästämiseksi ulos on laitonta, vaikka myynnissä on purkin puhkaisemiseen tarkoitettuja työkalujakin.

– Retkikaasupatruunaa tai aerosolipulloa ei saa puhkaista edes tyhjänä. Kielto tulee lainsäädännöstä ja se täytyy löytyä jokaisen retkikaasun varoitusmerkinnöistä, ylitarkastaja Simo Lehmusmies Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo.

 

Toistaiseksi, jos Kiertokapulan alueella asuvalla on useita tyhjiä kaasupatruunoita, on ne monessa tapauksessa edullisempaa jopa kuljettaa autolla Pirkanmaalle tai Helsinkiin, kuin viedä lähimpään kierrätyspisteeseen. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic