Kanta-Häme

Kuudes vankilakeikka toden sanoo?

– Yötöihin olisi niin helppo palata. Tiedäthän, varkauksia, päihteitä ja muuta hölmöilyä, oranssiin pukeutunut Jere (nimi muutettu) sanoo.

Hänen vaatteensa eivät ole kuitenkaan kuten vankilaelokuvissa, vaikka mies vanki onkin.

Jere pääsi pari kuukautta sitten kalterien takaa työkokeiluun. Tiilenpäiden laskeminen vaihtui betoniharkkojen valmistukseen.

– Olen Hämeenlinnan vankilan, odotas, koko Suomen, ensimmäinen työkokeiluun päässyt suljetun osaston vanki eli esimerkkitapaus. Kyllähän se aluksi kauhistutti, Jere myöntää.

Hänen työkokeilupaikkansa on kivenheiton päässä Hämeenlinnan vankilasta Betsetin betonivalmistamolla.

– Aluksi tuntui oudolta, kun vankilan portit sulkeutuivat takanani, eikä kukaan ollut saattamassa. Sitä ei ole tapahtunut vuosiin.

Vankilakierre alkoi 2000-luvun alussa.

– Tämä on jo kuudes linnareissuni. Vaasan vankilasta aloitin, 31-vuotias pohjanmaalaislähtöinen Jere huokaa.

Vankilassa turtuu

Vankilan arkeen ja rutiineihin tottuu nopeasti.

– Vankilaan joutuminen pelotti ensimmäisellä kerralla. Pelkoon kuitenkin turtuu. Kokemuksen karttuessa vapauden menettäminen tuntuu lähinnä kuin jäähylle joutuisi, Jere kuvailee.

Hämeenlinnan vankilassa Jere kulutti aikaansa reilun vuoden, ennen kuin pääsi työkokeiluun.

Hän ei halua puhua lusimisesta, koska termi on ladattu täyteen passiivista paikallaan oloa.

Aiempaan tapaan Jere ei levännyt laakereillaan häkin heilahtaessa kuudennen kerran. Hän aloitti taideopinnot.

– Uskon, että ilman opiskelua henkilökunta ei olisi välttämättä huomannut minua, enkä nyt istuisi tässä. Linnassa punkan pohjalle on helppo jäädä, hän sanoo tehdaspäällikön toimistossa.

Taideopinnot johtivat Jeren vankien toimintakeskus Monikkoon, jonka toimintaa järjestää Vapauteen ilmaisun ja kuntouttavan toiminnan yhdistys, Vikto ry.

Työkokeilu tuli kuin lottovoittona.

– Ensimmäistä kertaa minun historiassani asiat on suunniteltu kunnolla. Siitä iso kiitos kuuluu Monikon koordinaattorille Leena Salomäelle ja Betsetin porukalle, joka otti minut hienosti vastaan.

Kortit on jaettu

– Toivottavasti tämän on viimeinen linnareissuni. Ei tällaisia mahdollisuuksia liiaksi ole tullut, joten ei tätä voi pelkän toivon varaan jättää.

Edessä häämöttää koevapaus nilkkapannan kera. Tilit tasataan kesällä, jolloin Jere on tuomionsa kärsinyt.

Puntarissa painavat omat valinnat. Kortit on jaettu uudelleen.

– Ensimmäiset minuutit ratkaisevat, kun portit avautuvat. Silloin päätetään, mihin suuntaan lähdetään. Aiemmin suunta on ollut alaspäin.

Jeren tuntemukset ovat vähän samat, kuin ensimmäisellä vankilareissulla.

– Jännittää. Tilannetta näyttää olevan, ettei töitä tahdo riittää edes tavallisille duunareille. Toivon, että työni jatkuisi täällä.

Jotta Jeren työt betonivalmistamolla jatkuisivat, pitäisi hänen saada työllisyystukea ja oma asunto.

– Tekemistä täytyy löytyä, ettei tule ajauduttua tutuille urille. Kaltereiden ulkopuolella linnajätkät tunnistavat aina toisensa. HäSa

Päivän lehti

30.3.2020