Kanta-Häme Hämeenlinna

Kuudesluokkalaiset juhlistivat itsenäisyyspäivää Verkatehtaalla – Kaupunginjohtajan kättely jännitti hieman

Mekot kimaltelivat ja rusetit olivat suorassa kuudesluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlassa Verkatehtaalla.

Vuorentaan koulun Tove Toivonen ja Vilma Lahtinen myöntävät, että stressiähän siitä tuli, kun piti päättää, mitä laittaa päälle kuudesluokkalaisten perinteiseen itsenäisyyspäiväjuhlaan Verkatehtaalle.

– Kyllä minulla aika kauan kesti päättää. Aloimme metsästää mekkoa jo kaksi kuukautta aiemmin, että varmasti löytyy, Toivonen kertoo.

Lahtinen kertoo aloittaneensa asun miettimisen keväällä. Pojilla on kaverusten mukaan paljon helpompaa.

– En usko, että pojat niin tarkkaan miettivät, Lahtinen arvelee.

Vilma Lahtinen ja Tove Toivonen juhlivat Suomen itsenäisyyspäivää sukulaisten kanssa.

Verkatehtaan itsenäisyyspäiväjuhlaan liittyy oleellisena osana kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon kättely heti tilaisuuden alussa.

Tytöt myöntävät, että kaupunginjohtaja Kenakkalan kättely jännitti heitä vähän etukäteen.

– En ole ikinä tavannut häntä, Toivonen toteaa.

Toivonen ja Lahtinen kertovat, että varsinaista itsenäisyyspäivää he aikovat viettää sukulaisten ja kavereiden kanssa. Päivään kuuluu yhdessä syömistä ja illalla katsotan Linnan juhlia tv:stä. Myös Verkatehtaan juhlasta he toivovat hyvää ruokatarjoilua.

 

Hämeenlinnan koulujen kuudesluokkalaiset kohottivat maljan Suomelle kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan kehotuksesta. Kuva: Sara Aaltio
Hämeenlinnan koulujen kuudesluokkalaiset kohottivat maljan Suomelle kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan kehotuksesta. Kuva: Sara Aaltio

Jaakko Veijola ja Kerttu Lilja ovat saapuneet juhlaan Myllymäen koulusta. Ennen Verkatehtaan tilaisuutta he osallistuivat jo omalla koulullaan järjestettyyn juhlaan.

Mitä itsenäisyyspäivä heidän mukaansa tarkoittaa?

– Suomi pääsi omaksi valtioksi ja saa kokonaan päättää omista asioistaan, Veijola summaa.

Veijola odottaa Verkatehtaan tilaisuudelta ennen kaikkea sitä, että samalla pääsee näkemään tuttuja muista kouluista.

Kuudesluokkalaiset myöntävät, että vielä haastatteluhetkellä edessä oleva kättelytilanne hermostutti heitä hieman. He eivät osaa eritellä, mikä siinä oikein jännitti, mutta toteavat, etteivät ole kaupunginjohtajiin aiemmin törmänneet.

Tove Toivosen ja Vilma Lahtisen itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluvat sukulaiset, kaverit ja hyvä ruoka. Kuva: Sara Aaltio
Jaakko Veijola ja Kerttu Lilja tulivat Verkatehtaan juhlallisuuksiin Myllymäen koulun omista juhlista.

Lilja kertoo, ettei ottanut paineita päivän asusta tai kampauksesta.

– En hirveän kauan miettinyt. Äiti otti enemmän paineita, hän toteaa.

Veijolan mukaan he ovat puhuneet jonkin verran poikien kesken päivän vaatteista, mutta ”ei niistä koko ajan keskustella.”

Konnarin koulun Rasmus Pohjosen ja Herkko Majurin mielestä Verkatehtaalla järjestetty juhla oli ihan hyvä. Ruokatarjoilu sisälsi heidän mielestään vähän liikaa kasviksia. Suklainen jälkiruoka heille kyllä maistui.

Nummen yhtenäiskoulun oppilaat Topias Heikkilä ja Mico Lahtinen toteavat, että joulukuun kuudentena juhlistetaan Suomen syntymäpäiviä.

– Nostimme koulussa lipun salkoon ja lauloimme Maamme-laulun.

Heikkilä uskoo, että edessä on ihan kivat juhlat Verkatehtaalla, jossa toivon mukaan näkee myös muita kuin oman koulun kavereita.

Alkumaljatkin saivat heiltä hyvää palautetta. Sitä piti jo hieman maistella ennen varsinaista maljojen kohotusta.

– Maistuu ihan hiilihapotetulta glögiltä, Lahtinen arvioi.

Topias Heikkilä ja Mico Lahtinen kertovat, että eivät ottaneet paineita juhla-asuista. Äidit hoitivat asian. Alkumalja sai heiltä hyvän arvosanan. Kuva: Sara Aaltio
Topias Heikkilä ja Mico Lahtinen kertovat, että eivät ottaneet paineita juhla-asuista. Äidit hoitivat asian. Alkumalja sai heiltä hyvän arvosanan. Kuva: Sara Aaltio

Pojat ovat liikkeellä rennolla asenteella. Kättelyt ja asuvalinnat eivät mieltä painaneet.

– Toivotimme kaupunginjohtajalle hyvää itsenäisyyspäivää, Lahtinen kertoo.

– En paljon miettinyt pukeutumista, äiti päättää, Heikkilä toteaa.

Lahtinen oli kysynyt äidiltään mielipidettä, että valitseeko rusetin vai kravatin. Rusetti vei voiton, sillä se sointuu kivasti hiusten väriin.

Puvut kiinnostavat poikia jonkin verran. Ainakin niitä seurataan huomenna Linnan juhlissa.

– Siellä on usein aika jänniä pukuja, Heikkilä toteaa.

Ehdottomasti eniten itsenäisyyspäivän vastaanotossa heitä kiinnostaa, keitä julkkiksia Presidentti Sauli Niinistö on tänä vuonna juhliinsa kutsunut. Erityisesti lätkän pelaajia ja muita urheilijoita he seuraavat tiiviisti. HÄSA.

 

 

Päivän lehti

29.1.2020