Kanta-Häme

Kuudesluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlassa kohotettiin 730 maljaa Suomelle - katso myös video

Kaikki kaupungin kuudesluokkalaiset saivat kutsun itsenäisyyspäivän juhlaan.
Kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ja nuorisovaltuuston varapuheenjohtajan Mari Pinomäen puheiden jälkeen Lasipihalla kilisteltiin laseja.

Monen kuudesluokkalaisen herätyskello soitti keskiviikkona varhain. Hämeenlinnan kaupungin kaikille 6.-luokkalaisille järjestämään itsenäisyyspäiväjuhlaan piti valmistautua huolella.

Ella Karjalainen, Nita Kutilainen, Oona Heikkilä, Siiri Kurvinen ja Hilja Virta odottivat juhlaa siitä lähtien, kun saivat painetut kutsut Verkatehtaalle. Osa oli kuullut sisaruksilta tai kavereilta jo etukäteen juhlan luonteesta.

– Minusta on hienoa, että kutosille järjestetään juhla viimeisenä ala-astevuotena, Siiri Kurvinen mietti ennen h-hetkeä.

Kaveriporukassa puheenaihe oli juhlaa edeltävinä viikkoina se, mitä juhlaan puetaan ylle. Keskiviikkona äidit ja siskot avustivat meikin ja kampausten teossa.

 

 

Juhlavuudessaan keskiviikon tilaisuus muistutti suorastaan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Ohjelmassa oli puheita, musiikkia ja tarjoilua. Presidenttiparin sijaan vieraat kättelivät kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon.

Oona Heikkilä aprikoi jo tiistaina, mahtaako juhlassa odottaa punainen matto. Oppilaat tosiaan astelivat Lasipihalle punaista mattoa pitkin.

– Tuntuuhan se arvokkaalta ja hienolta. Ja jännittävältä! Kurvinen hehkutti.

– En ole ollut ennen näin hienoissa juhlissa, Heikkilä lisäsi.

Suomen itsenäisyyttä kelpaa Seminaarin koulun oppilaiden mielestä juhlistaa.

– Suomessa on turvallista asua. Parasta on tasa-arvo, he totesivat.

 

Arkipukeutuminenkin riittää, opastettiin itsenäisyyspäivän juhlijoita. Moni kuudesluokkalainen oli kuitenkin panostanut juhlapäivänä valitsemalla puvun tai mekon.

 

730 kuudesluokkalaisen joukossa oli rauhallisiakin kasvoja. Oscar Lounavuorta, 12, ei juhlan ensiminuuteilla jännittänyt tippakaan. Hän oli valmistautunut juhlaan pukeutumalla pukuun, kravattiin ja juhlakenkiin. Tukka oli letietty päälaelle.

– Vähän isot kengät sopivat villasukkien kanssa, hän totesi.

Myös Lounavuorelle itsenäisyyspäiväjuhla oli ensimmäinen erityisen juhlava tilaisuus. Itsenäisyyspäivän aattona hän mietti 101. itsenäisyyspäivän olevan arvokas asia.

– Suomi on selvinnyt 101 vuotta ehjin nahoin. Maan parhaita puolia ovat tasa-arvo köyhien ja rikkaiden välillä, luonnon auttaminen ja se, ettei sodita.

 

Ella Karjalainen (vas.), Nita Kutilainen, Oona Heikkilä, Siiri Kurvinen ja Hilja Virta viettävät Itsenäisyyspäivää perheidensä kanssa ruokaillen, kynttilöitä polttaen ja Linnan juhlia katsellen.

 

Kouluissa juhlaetiketti oli käyty huolella läpi ennen juhlaa. Ruununmyllyn koulun kuudensien luokkien opettajat kertovat, että oppilaiden kanssa on keskusteltu juhlakäyttäytymisestä ja juhlat arvokkuudesta.

– Monelle lapselle itsenäisyyspäiväjuhla on ensimmäinen edustustilaisuus. Lapset edustavat juhlassa sekä kouluaan että omaa perhettään, Jari Siik muistutti.

Opettajat lukivat linja-autolla juhlapaikalle saapuneiden oppilaidensa kasvoilta jännityksen, vaikka Ruununmyllyn koululaisilta pahin jännitys kaikkosi jo aamulla koulun omassa itsenäisyyspäiväjuhlassa.

– Lapset tietävät odottaa juhlaa jo hyvissä ajoin. Tänäkin vuonna odotus alkoi heti syksyn alussa, Riikka Kurkimaa kertoi.

 

Oscar Lounavuori toivotti Verkatehtaalla kaikille hauskaa itsenäisyyspäivää.

 

Kaupungin johto järjesti kuudesluokkalaisille itsenäisyyspäiväjuhlan 17. kerran. Vuosien varrella juhla on järjestetty myös Raatihuoneella ja Hämeen linnassa.

Verkatehtaan vastaava tuottaja Riikka-Leena Puistola kehui 6.-luokkalaisten itsenäisyyspäiväjuhlan järjestämisen olevan hauska työtehtävä. Vastaavan tuottajan näkökulmasta parasta on lasten innostus. Lasipihalle mahtuu sopivasti yksi ikäluokka.

– Lapset tuntuvat olevan todella iloisia, kun heidät huomioidaan kaupungin puolesta, Puistola sanoi. HÄSA

 

 

 

 

 

Päivän lehti

27.2.2020