Kanta-Häme Valkeakoski

Kuulapyssysotaa aikuisten mittakaavassa: Reserviläiset perustivat 8 hehtaarin airsoft-paratiisin

Rajoitusten kitkiessä ruutiaseiden käyttöä Sääksmäen reserviläisyhdistys päätti rakentaa toiminnallisen harjoitusalueen.
Pirkanmaasoftin airsoft-taistelijat ottivat torstaina tuntumaa uuteen pelialueeseen. Lajista kiinnostuneet Reserviläisliiton ja puolustusvoimien edustajat seurasivat taistelua sivusta.

Rironmäen entinen soramonttu Sääksmäen Huittulassa on viime talven ja tämän kevään aikana muuttunut airsoft-harrastajien unelma-alueeksi.

Sääksmäen reserviläiset (SäRes) on rakentanut kahdeksan hehtaarin alueelle airsoft-pelialueen lisäksi omia toimitiloja sekä huoltorakennuksen ja lippukentän pelaajien käyttöön.

Rahaa Säres Center -hankkeeseen on kulunut noin 100 000 euroa.

Tuliaseiden käyttöä rajoitettu harjoituksissa

Viime syksynä alkaneelle yhdistyksen airsoft-innostukselle löytyy puheenjohtaja Ilkka Saarisen mukaan kaksi hyvää syytä.

Ensimmäinen niistä koskee oikeiden tuliaseiden käyttöä, josta on tullut hankalaa harjoituksissa. Lisäksi hiljattain armeijan aseiden käyttö kiellettiin kokonaan maanpuolustusyhdistysten vapaaehtoisilta ja alaikäisiltä.

Toinen syy on oman yhdistyksen pitäminen elinvoimaisena.

– Yhdistyksen ikärakenne on hyvin eläkeläispainotteinen ja me olemme miettineet päämme puhki miten nuorempia saataisiin mukaan. Täällä me voimme tarjota toimintaa, jonka parissa nuoretkin viihtyvät.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen:

Pirkanmaasoftin taistelijat avasivat Säres Center -radan taistelunäytöksellä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Pirkanmaasoftin taistelijat avasivat Säres Center -radan taistelunäytöksellä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Reserviläisliitto innostui airsoftista

Valtakunnallinen Reserviläisliitto on Saarisen mukaan ottamassa airsoftin yhdeksi vuoden kärkihankkeista ja myös puolustusvoimat on kiinnostunut lajista harjoitusmuotona.

– Airsoft on huomattavasti kustannustehokkaampaa ja realistisempaa, kuin mihin puolustusvoimien harjoituksissa pystytään, Ilkka Saarinen sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ole pelkästä pikkupoikien kuulasodasta vaan vakavasti otettavasta harjoitusmuodosta.

– Pelin lisäksi tässä korostuu koulutuksellinen puoli. Täällä voidaan oikeasti ampua kohdetta ja kohde ampuu takaisin. Aseet ovat yksi yhteen -replikoita oikeista ja oikeastaan ainoa ero on, että tässä ei tule miehistötappioita.

Saarisen mukaan lajissa korostuu kurinalaisuus.

– Peleissä sääntöjä kuunnellaan, kerrataan ja noudatetaan tai peli loppuu lyhyeen. Nuoriso oppii pienestä pitäen ottamaan käskyjä vastaan ja toimimaan niiden mukaan.


”Nuoriso oppii pienestä pitäen ottamaan käskyjä vastaan ja toimimaan niiden mukaan.”


Vanha kolerahautausmaa ja ampumarata

Rironmäen soramontulla on ammuttu ennenkin, sillä samalla paikalla ovat toimineet suojeluskunnan ja metsästysseuran ampumaradat. Alueen sisälle jää myös historiallinen kolerahautausmaa.

Kyseessä ei ole pelkkä pelialue, sillä kuntopolut ja ulkoliikuntapaikat ovat vapaasti kaikkien muidenkin käytössä.

– Tänne saa tulla ulkoiluttamaan koiraa ja ajamaan maastopyörällä.

Kuulasota ei jätä roskia maastoon, sillä alueella saa ampua vain maatuvia kuulia.

Tulevaisuudessa reserviläiset aikovat rakentaa alueelle siirrettäviä elementtiseiniä asutuskeskustaisteluja varten sekä nuotiopaikkoja ja esikunta-alueen saunoineen. Alueella olevaan suppaan on kaavailtu amfiteatteria esityksiä tai hartauksia varten.

 

Uutinen jatkuu kartan jälkeen

Kiinnostus herännyt

Sääksmäen pelialueen yhtenä etuna on, että siellä lajia voi harrastaa mihin aikaan ja minä päivänä tahansa.

Alue sijaitsee lähellä Sääksmäkeä ja vanhaa kolmostietä. Se on niin Tampereelta kuin Hämeenlinnastakin alle puolen tunnin ajomatkan päässä.

Ilkka Saarisen mukaan alue on jo herättänyt kiinnostusta.

– Viimeksi Ruotsista soitettiin, että milloin tänne pääsee pelaamaan. HäSa

 

Suomeksi

Airsoft = taistelupeli, jossa joukkueet sotivat käyttäen muovisia tai maatuvia kuulia ampuvia aseita.

Päivän lehti

13.7.2020