fbpx
Kanta-Häme

Kuulto-hanke vie kulttuuria syrjäkulmille

Professori Anita Kangas Jyväskylän yliopistosta näkee syrjäseutujen kulttuuritoimessa ankarasti jomottavia kipupisteitä.

– Siellä vallitsee monentasoinen resurssien puute. Ei ole työntekijöitä, ei rahoitusta, ja harrastajaryhmien sekä seurojen jäsenistö ikääntyy, hän luettelee.

Professorilla on kuitenkin myös hyviä uutisia. Monissa kunnissa ja yhdistyksissä on ymmärretty, että kulttuuri vahvistaa maaseudun elinvoimaisuutta ja että kulttuurilla on monenlaisia hyvinvointivaikutuksia. Tarvitaan vain uudenlaisia ideoita sekä kuntarajat ylittävää yhteistyötä.

Uusia ideoita testataan kesällä alkaneessa kuntien kulttuuritoiminnan kehittämishankkeessa (Kuulto). Kaksivuotiseen toimintakokeiluun tuli lähes 200 hakemusta, joista 22 valittiin rahoitettaviksi pilottihakkeiksi.

– Hienoa, että hakemuksia tuli niin paljon. Ne osoittivat vahvan kehittämisen tahdon, Kangas sanoo.

Kunnat ja yhdistykset …yhteistyöhön

Erityisesti Anita Kangasta ilahduttivat hanke-ehdotukset, joissa etsittiin keinoja aktivoida asukkaat itse miettimään, mitä kulttuuri on ja mitä palveluita he haluavat.

– Kuntaliitoksissa kulttuurin päätöksenteko saattaa mennä kauas kyliltä. Pitäisi muistaa, että paikalliskulttuurit ovat vahvoja ja niistä tulee voimaa arkeen ja juhlaan, hän sanoo.

Kangas korostaa, että yhdistykset ja julkinen kulttuurituotanto pitäisi saada puhaltamaan yhteen hiileen.

Tavoitteena on, että projektikauden päätyttyä yksittäiset kokeilut voisivat jäädä pysyviksi toimintamalleiksi, joista muutkin kunnat voisivat ottaa oppia.

Esimerkiksi pitkien välimatkojen Sodankylässä vanhuksia kootaan vuorotellen jonkun kotiin yhteislaulutilaisuuksiin ja tarinankerrontatuokioihin. Ajatus on, että kansalaisopisto ja sosiaalitoimi rahoittavat hanketta projektin jälkeen.

Vastavoima …autioitumiselle

Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry Pälkäneeltä sai 25 000 euroa uudenlaisen kulttuurituotannon mallin kehittämiseen. Tarkoitus on viedä kulttuuripalveluita sinne, missä niitä tarvitaan: kouluihin, vanhainkoteihin ja muille erityisryhmille.

Palveluja tuottavat kolmannen sektorin toimijat, mutta yhteistyössä kuntien ja esimerkiksi kansalaisopiston kanssa. Hankkeen ensimmäinen tuote on syksyllä käynnistyvä tanssi- ja musiikkikiertue Luopioisten vanhainkodeissa.

Hanketta ei polkaistu tyhjästä, vaan taustalla ovat kuuden vuoden kokemukset Pälkäneen Luopioisissa sijaitsevasta kulttuuri- ja monitoimikeskuksesta, Mikkolan Navetasta.

Kulttuuriyhdistys vuokraa Navetan vintin tiloja Pälkäneen kunnalta ja vuokraa niitä edelleen jäsenistölleen ja muille vuokralaisille. Lisäksi yhdistys on järjestänyt muun muassa näyttelyitä, luentotilaisuuksia ja konsertteja.

Myös vanhustenlaitoksissa syksyllä vieraileva duo Timo Väänänen ja Päivi Järvinen on aiemmin nähty Mikkolan Navetan esiintyjävieraina.

Yksi Mikkolan Navetan ja uuden kulttuuriprojektin puuhanaisista on Kangasalan puolella asuva keraamikko Taija Ahonen. Hänen mielestään maalla asuvat ihmiset tietävät maaseudun realiteetit. Projektilla ei tavoitella kuuta taivaalta, mutta pienetkin edistysaskeleet kulttuuripuolella lisäävät ihmisten viihtyvyyttä.

– Tämä on maaseudun asukkaiden vastavoima kylien autioitumiselle. Innokkaat ihmiset, halu vaikuttaa ja halu pitää kylä elävänä ovat olleet Mikkolan Navetan salaisuus, hän sanoo. (HäSa)

Menot