Kanta-Häme

Kuuma kesä vilkastuttaa liikennettä ja turmatilastoja

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aikoo tutkia tulevana syksynä, onko moottoripyörien ajokorttiuudistus vaikuttanut moottoripyöräilijöiden ajoturvallisuuteen ja kortin hankintaan. Tarkoitus on selvittää ensi vuoden maaliskuuhun mennessä, olisiko koulutuksen toteuttamisessa ja sisällössä kehittämisen varaa.

Tänä vuonna moottoripyöräonnettomuuksissa on kuollut jo 12 ihmistä, kun viime vuonna tähän aikaan vuodesta kuolleita oli puolet vähemmän. Loukkaantuneita on ollut tämän vuoden puolella jo lähes 200.

Kirkkaat vaatteet irrottavat asfaltista

Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Kanta-Hämeen poliisilaitokselta arvelee, että onnettomuuksista ei voi syyttää yksinomaan ajokorttiuudistusta. Heikkonen uskoo, että hyvät kesäkelit ovat innostaneet ihmisiä aiempaa useammin myös pyörän selkään.

– Tämä kesä on ollut synkkä motoristeille, ja ulosajoja on ollut aika runsaasti verrattuna viimekesäisiin lukemiin.

Heikkosen mielestä moottoripyöriä on tänä kesänä näkynyt aiempaa enemmän Kanta-Hämeen liikenteessä. Heikkosen mukaan se, että pyöriä on enemmän liikenteessä, nostaa myös liikenneonnettomuuksien määrää. Onnettomuuksia ei siis prosentuaalisesti ole sattunut sen enempää kuin aikaisempinakaan kesinä.

Heikkonen painottaa, että valtaosa kuljettajista on maltillisia ja asiallisia liikenteessä.

– Osa on kuitenkin näitä, jotka haluavat suoralla kokeilla, kuinka lujaa pyörä kulkee. Jossain vaiheessa taidot eivät riitä, ja kun nopeutta on liikaa, pyörä lähtee hyvin helposti lapasesta, Heikkonen kuvaa.

Heikkonen muistuttaa, että jo oikeanlaisella pukeutumisella voi säästyä onnettomuuksilta. Kirkkaat värit auttavat kanssa-autoilijoita havaitsemaan moottoripyöräilijän ajoissa.

– Kyse on motoristin omasta turvallisuudesta. Musta nahka-asu, musta pyörä ja kypärä voivat olla kohtalokas valinta mustaa asfalttia vasten. Kun auto kääntyy pyörän eteen, ei siinä tilanteessa paljon lohduta tieto, että itse olisikin ajanut liikennesääntöjen mukaan.

Uudistus vähensi kortin päivityksiä

Hämeenlinnan moottoripyöräilijät ry puheenjohtaja Mikko Raikas kertoo, että nuorten motoristien määrä on vähentynyt huomattavasti, kun ajokorttiuudistus tuli voimaan. Raikkaan mielestä ajokorttiuudistus tuntuu lähinnä rahastukselta.

– Aika vaikea kuvitella, että uudistus suoraan lisäisi ajoturvallisuutta, Raikas sanoo.

Autokoulu Lehtelän yrittäjä Olli Lehtonen kertoo, että moottoripyöräkortin suorittajia on tänä vuonna ollut jonkin verran vähemmän.

– Se, että koulutuksella täytyy korottaa korttia isompaan luokkaan, on kyllä karsinut oppilaita. Toisaalta viime vuonna moni kiirehti kortin hankkimista, kun kuuli lakimuutoksesta.

Easy Driver- autokoulusta vahvistetaan, että viime vuonna kortteja suoritettiin enemmän ja ikään kuin varastoon. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020