Kanta-Häme

Kuumia perunoita pohdittaviksi

Wetterhoffin auditorioon saapui toistakymmentä innokasta kuulijaa, kun keskustan suunnittelusta vastaava arkkitehti Johanna Närhi ja tilaajapäällikkö Leena Roppola kertoivat keskustan tulevaisuuden näkymistä.

Heti ensimmäisenä tunteita nostattivat Paasikiventien kupeeseen suunnitellut Engelinrannan uudet rakennukset. Asukasyhtiö Eteläranta 10:tä edustanut Pentti Viljakainen sanoi, että rantaan suunnitellusta alustavasta kaavaluonnoksesta tuli lähinnä mieleen Itä-Saksan arkkitehtuuri.

– Engelinrannasta ollaan kuvien perusteella tekemässä taas ahdasta ja bunkkerimaista. Miksi pitää aina rakentaa sellaista, mistä ihmiset ei tykkää, Viljakainen sanoi.

Kymmenen vuotta Hämeenlinnan katuja tallannut Lauri Kantele muistutti, että Paasikiventiellä on tällä hetkellä hyvät ajoradat ja kaunis maisema. Hänen mielestään yksitoikkoisia kivitaloja on jo maailma täynnä.

– Katselen mieluummin nykyistä avaraa maisemaa, kuin suunnitelmien mukaista Paasikiventien kanjonia, Kantele sanoi.

Parasta jättää tekemättä

Uudisrakentamisen tarpeellisuus kyseenalaistettiin keskusteluissa laajemminkin. Yleisön mielestä Hämeenlinnaan kaivattaisiin kipeimmin lisää asukkaita täyttämään suunniteltuja asuntoja.

– Asukkaita ei tule, jos täällä ei ole työpaikkoja, eräs keskustelija huomautti.

Tilaisuudessa kannettiin huolta myös Hämeenlinnan torin ilmeen säilymisestä, mikäli torin alle rakennettaisiin kaksikerroksinen parkkihalli. Yleisöä ärsyttivät ennen kaikkea parkkihallin tarvitsemat ajorampit ja ilmastointilaitteet, jotka muuttaisivat torinäkymää peruuttamattomasti.

Osallistujat epäilivät torin pinnan muuttuvan kuoppaiseksi, jos pinnan alta aletaan kaivaa maata pois.

– Torin läheisyydessä sijaitsevat myös raatihuone ja kirkko. Pitääkö ne tulevaisuudessa paaluttaa, jotta ne eivät romahtaisi kaivausten mukana. Parempi olisi unohtaa toriparkkisuunnitelmat, koska se on ruma, kallis ja järjetön hanke, tilaisuudessa todettiin. (HäSa)

Menot