Kanta-Häme

Kuumolan vedenottamon vesi keitettävä

Janakkalan Kuumolan vedenottamon talousvesi saattaa olla saastunutta. Kunnan vesilaitos tiedotti keskiviikkona iltapäivällä, että vedenottamon vesinäytteiden alustavissa tuloksissa on todettu suolistoperäisiä enterokokkeja.
 
Näitä bakteereja oli näytteissä, jotka oli otettu vedenottamolta maanantaina. Enterokokkituloksen saamiseen menee kaksi vuorokautta. Tuloksen mukaan enterokokkeja oli näytteissä 13 pesäkettä 100 millilitrassa vettä. Enterokokkeja ei saisi olla juomavedessä lainkaan.
 
Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymän ympäristöterveysosasto kehottaa keittämään juomaveden ja ruoanvalmistuksessa käytettävän veden.
 
Keittokehotus koskee koko Kuumolan vedenottamon jakelualuetta. Jakelualue kattaa koko Turengin, Rastikankaan, Harvialan ja kirkonkylän alueen. Ympäristöterveysosasto lähetti asiasta tiedotteen keskiviikkoiltana. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi. 

Muut vedenottamot korvaavat

Kuumolan vedenottamo otettiin pois käytöstä heti, kun bakteeritulos saatiin. Turengin, Harvialan, Rastikankaan ja kirkonkylän vedenkäyttäjät saavat nyt vetensä Kalpalinnan ja Matinvuoren vedenottamoilta.
 
Maanantaiset vesinäytteet otettiin vain vedenottamolta. Ei siis ole varmuutta siitä, onko saastunutta vettä levinnyt vesijohtoverkostoon.
 
– Tänään otimme lisänäytteitä sekä vedenottamolta että eri puolilta verkostoa. Osan tuloksista saamme torstaina ja osan perjantaina, vesihuoltoinsinööri Mikko Honkala Janakkalan Vedestä kertoi keskiviikkona.
 
Maanantainen näytteenotto oli normaalia laadunvarmistusrutiinia. Mistään saastumisepäilystä ei siis siinä vaiheessa ollut kyse.
 
Vesilaitoksella ei ole Honkalan mukaan mitään arvelua siitä, mistä Kuumolan enterokokit voisivat olla peräisin.

Vesipula ei uhkaa

Kuumolan vedenottamo on Janakkalan suurin. Sieltä pumpataan normaalina päivinä 1 000–1 500 kuutiota vettä. Sitä käyttävät normaalisti myös Valion ja Néstlen tuotantolaitokset.
Vesipula ei uhkaa Turenkia, vaikka päävedenottamo on nyt pois käytöstä.
 
– Uusi Matinvuoren vedenottamo rakennettiin juuri siksi, että se varmistaa Turengin vedensaantia, Mikko Honkala kertoo. (HäSa)