Kanta-Häme

Kuumolan vesiongelma aiheutti kymmenille lieviä vatsaoireita

Kuumolan vedenottamolta lähtöisin oleva saastunut talousvesi on sairastuttanut ainakin 50 janakkalalaista. Ylilääkäri Virpi Krögerin mukaan oireet ovat yleensä olleet melko lieviä.

– Yleisin oire on ollut lievä ripuli. Joillakin on ollut oksentelua ripulin lisäksi tai pelkkääkin oksentelua. Osalla on ollut vatsakipua.

Vedenottamon poissa käytöstä

Ongelmien taustalla on Kuumolan vedenottamon veden saastuminen, joka kävi ilmi keskiviikkona. Veden todettiin sisältävän suolistoperäisiä bakteereja.

Vedenottamo poistettiin toistaiseksi käytöstä, ja keskiviikkoiltana annettiin vedenkeittokehotus Turenkiin, Rastikankaalle, Harvialaan ja kirkonkylään.

Sairastumisista kehotettiin ottamaan puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen, mutta koska oireet olivat lieviä, kenenkään ei tarvinnut tulla vastaanotolle. Tosin osa sai tuoda ulostenäytteen tutkittavaksi.

Hoidoksi riittää lepo ja juominen

Nyt terveyskeskus on saanut kokonaiskuvan tapahtuneesta, joten lievistä sairastumisista ei enää tarvitse ilmoittaa. Vatsatautia voi hoitaa lepäämällä ja juomalla runsaasti nestettä. Useimmilla tauti menee ohi parissa päivässä.

Janakkalan vesilaitos aloitti torstaina kello 17:n aikaan vesijohtoverkoston kloorauksen Turengissa, Rastikankaalla, Harvialassa ja kirkonkylässä. Kloorauksen tarkoituksena on tappaa bakteereita.

Juomavesi ja ruuanvalmistukseen käytettävä vesi tulee kuitenkin edelleen keittää. Keittäminen poistaa vedestä niin bakteereja kuin klooriakin. Keittoaika on 5–10 minuuttia. Veden- tai kahvinkeittimellä keittäminen ei siis riitä.

Peseytymiseen ja tiskaamiseen voi käyttää vesijohtovettä.

Saastumisen syynä inhimillinen virhe

Torstaina selvisi vesiongelman syy. Janakkalan Vesi tiedotti, että tapahtuneen takana on inhimillinen virhe.

Sen aiheutti urakoitsija, joka teki vedenottamolla kahden kaivon päällysrakenteiden uusimistyötä. Urakoitsija oli joutunut töiden takia avaamaan UV-desinfiointilaitteen ohittavan venttiilin.

Töiden päätyttyä venttiili oli jäänyt auki, ja sen takia raakavettä pääsi verkostoon UV-laitteen ohi.

Tämä tapahtui viime torstaina, joten desinfioimatonta vettä ehti mennä verkostoon 5–6 päivän ajan.

Vielä ei ole selvinnyt, miksi vedenottamon raakavedessä on melko runsaasti (13 pesäkettä 100 millilitrassa) enterokokkibakteereja. Asiaa selvitetään.

Tuloksia perjantaina

Vesijohtoverkostosta otettiin näytteitä keskiviikkona. Niiden tuloksia odotetaan perjantaina. Silloin siis selviää, kuinka paljon bakteereja oli ehtinyt levitä vesijohtoveteen.

Ulostenäytteiden tutkimustuloksia sen sijaan joudutaan odottamaan vähintään ensi viikkoon.

Riihimäen seudun terveysvalvonnan johtaja Pirkko Sukula kertoo, että ulostetutkimuksilla pyritään selvittämään, onko näytteissä kampylobakteeria, norovirusta tai salmonellaa.

– Enterokokki on eräänlainen merkkibakteeri, joka kertoo, että kohteessa voi olla taudinaiheuttajia, Sukula selvittää.

Näytteet on lähetetty tutkittavaksi terveysvalvonnan omaan laboratorioon Riihimäelle ja THL:n laboratorioon Kuopioon. (HäSa)