Kanta-Häme

Kuupan täydeltä kulttuuria

Kerrostaloasunnon vinyylisoittimessa pauhaa John Mayall & The Bluesbreakers, ja kahvipöytänä toimii vanha puuovi.

Seinästä sojottaa keltainen posliininen ankanpää, ja olohuoneen reunassa on 99-vuotias Singer-merkkinen suutarinkone.

Viisi vuotta sitten Hämeenlinnassa perustetulla Kulttuuriyhdistys Kuupalla ei ole vakituista kokoontumispaikkaa, mutta puheenjohtajan Tuomo Koljanderin sekä tämän vaimon, yhdistyksen hallituksen jäsenen Anna Koljanderin olohuone kyllä sellaisesta kävisi.

Kaikki kulttuurin muodot kuvataiteesta musiikkiin ovat Kuuppaan tervetulleita.

– Aluksi ajattelin, ettei ollut järkevää perustaa yleiskulttuuriyhdistystä, mutta toisaalta tämä mahdollistaa kaikenlaisen yhteistyön eri muotojen välillä. Jos tämä olisi vain valokuvausyhdistys, niin kaikki ainoastaan valokuvaisivat, Kuupan perustaja Tuomo Koljander kertoo.

Järjestämisen ilosta

Hämeenlinnassa Kulttuuriyhdistys Kuuppa näkyi eniten paikallisille Ämyrockin 40-vuotisfestivaalissa, jossa Kuuppa piti rintamerkkityöpajaa. Aiempina vuosina yhdistys on myös ollut Ämyrockissa myymässä tuotteitaan, mutta muuten 30-henkinen yhdistys on pitänyt paikkakunnalla itsestään hyvin pientä numeroa.

Tämä johtuu osin siitä, että yhdistyksen aktiivit ovat lähtöisin Keski-Suomesta, jonne osa tapahtumista on suoraan sijoitettukin.

Yhdistys on kuitenkin järjestänyt vuosien mittaan muun muassa filmikuvamaratonia ja järjestänyt retkiä kulttuuritapahtumiin ympäri Suomea. Tärkeintä on ollut osallistuminen, ei pelkkä lopputulos.

– Olemme pitäneet jäsenillemme Kotitehtävä-nimistä projektia, jossa on välillä arvottu, mitä kukin on tehnyt. Joku on tehnyt vaikka sarjakuvaa, toinen maalausta. Kerran osallistujat päättivät, että minun on tehtävä puuveistos. Kerrostalon pihalla sitten kaiversin vanhaa kantoa, Anna Koljander muistelee.

Kuupan yhteydessä on toiminut myös bändejä, joiden keikkojen ympärille on järjestetty pienimuotoisia tapahtumia.

Yksinkertaistaen yhdistys haluaa tukea kaikkea mahdollista, mikä kulttuuriin liittyy. Yhdistys syntyi Koljandereiden sekä heidän ystävänsä Risto Isorannan kesken.

– Alun perin minulla oli tarve perustaa jotain, ehkä se oli jonkinlainen halu jättää jälki. Ajatuksena oli myös, että Kuupan kautta saisi myös jäsenten omia juttuja esille, Tuomo Koljander sanoo.

Samalla, kun yhdistys haluaa kannustaa jäseniään aktiivisuuteen, se myös innostaa itse perustajia.

– Tämän varjolla tulee tehtyä kaikenlaista, mitä ei ehkä muuten tekisi. Asiat kuitenkin tehdään Kuuppaa varten, hän lisää.

Matalalla kynnyksellä

Kuupan viesti on yksinkertainen: kaikkea kulttuuria saa ja pitää tukea. Kulttuurin muodon suhteen ei olla kovinkaan nuukia.

– Eräs jäsenistämme halusi järjestää karjalanpiirakantekoa, joten teimme sen. Onhan se ruokakulttuuria, Anna Koljander kertoo.

Yhdistys on myös harkinnut järjestää laulu- ja äänenkäytön opetusta, mutta se olisi määrä järjestää helposti lähestyttävän karaokelaulun kautta. Näyttelemistä ei olla vielä järjestetty, mutta halua siihenkin olisi.

– Olemme yrittäneet kehittää toimintaamme niin, että saisimme muualta myös yhteistyökumppaneita. Jäsentemme eduksi katsomme kulttuurisen aktiivisuuden. Emme kyllä ole koskaan kieltäneet keneltäkään jäsenyyttä, vaikkei sitä omasta mielestä olisikaan, Tuomo Koljander sanoo.

Tärkein kysymys kuitenkin on vielä ratkaisematta: mistä tulee yhdistyksen nimi?

– Se oli ensimmäisessä kokouksessa äänestyspäätös. Olisin halunnut, että meidän nimemme olisi ollut Kurppa. Hävisin äänestyksen 2–1, Tuomo Koljander toteaa ja nauraa. (HäSa)

Menot