Kanta-Häme

Kuurmat tähyävät myös ulkomaille

– Tyypillinen asiakkaamme ei välttämättä ole perinnerakentaja, vaan ihminen, jolle esimerkiksi vanhan talon tai kesämökin kunnostus on rentouttava harrastus.

Näin miettii hattulalainen Pia Kuurma, joka on 11 vuotta emännöinyt Hämeenlinnan ja Hattulan rajalla sijaitsevaa Metsänkylän Navettaa. Yritys syntyi, kun Pia ja hänen miehensä Kimmo Kuurma etsivät vanhoja rakennusmateriaaleja kotinsa kunnostukseen.

Kuurmat remontoivat kodikseen Metsänkylän kartanon tiilisen tallirakennuksen, ja saivat samalla perusteellisen oppitunnin vanhoista rakennusmateriaaleista ja niiden käytöstä. Kokemusten myötä syntyi yritys, joka kerää ja myy vanhoja rakennusten osia ja tarvikkeita.

Nykyisin Kuurmien yrityksen nimi on Domus Classica, ja Metsänkylän Navetta ja Kahvila Leivintupa ovat sen aputoiminimiä. Aluksi Pia pyöritti yritystä yksin, mutta kuusi vuotta sitten Kimmo Kuurma tuli mukaan.

– Silloin myytiin Helsingissä sijainneet ravintolat ja Kimmo totesi, että Navetassa riittää töitä meille molemmille, Pia Kuurma kertoo.

Kuurmat palkittiin perjantai-iltana Hattulan vuoden yrittäjinä.

Uutta, mutta vanhaan sopivaa

Domus Classica ei myy vanhoja tarvikkeita vaan uusia, mutta luonnonmukaiseen ja perinteitä kunnioittavaan rakentamiseen sopivia materiaaleja. Myynnissä on esimerkiksi puutavaraa, maaleja, eritysmateriaaleja ja pientarvikkeita.

– Meillä on 190 tavarantoimittajaa, puolet suomalaisia ja puolet eri puolilta Eurooppaa, Pia Kuurma kertoo.

Kimmo Kuurman mukaan kontaktien luonti sekä sopivien tuotteiden ja tavarantoimittajien etsiminen ovat kestäneet koko sen ajan, jonka hän on ollut mukana yrityksessä.

Esimerkiksi posliinisia pistorasioita ja kytkimiä valmistava yritys löytyi perheen Mallorcan matkan aikana, kun Pia osti espanjalaisia sisustuslehtiä ja löysi sieltä maininnan firmasta.

– Heitä suostuteltiin pitkään, sillä he olivat myyneet tuotteitaan vain arkkitehtien kautta ja vierastivat ajatusta verkkokaupasta. Mutta saimme heidät mukaan, Pia Kuurma iloitsee.

Vienti on luontevaa jatkoa

Nyt Kuurmat suunnittelevat Domus Classican laajentumista vientimarkkinoille.

– Olemme kaksi viime vuotta tehneet työtä englanninkielisten sivujen parissa. Vienti on luontevaa jatkoa kotimaan verkkokaupalle, Kimmo Kuurma kertoo.

Domus Classican myymälä on avoinna Aulangontien varressa viitenä päivänä viikossa, ja verkkokauppa toimii päivittäin ympärivuotisesti.

Navetan ja kahvila Leivintuvan ovet ovat avoinna aina sunnuntaisin. Pia Kuurma kertoo, että yrityksen liikevaihdosta noin puolet tulee tällä hetkellä Domus Classicasta, neljännes Metsänkylän Navetasta ja loput kahvilasta ja muista oheistoiminnoista, kuten alpakoista. Liikevaihto oli viime vuonna 857 000 euroa.

Yritys työllistää 4-6 henkilöä ja kesällä palkkalistoilla on enimmillään kymmenkunta työntekijää. (HäSa)