Kanta-Häme

Kuusi jouluksi kotiinkuljetuksella – Joulupuumyynti on loppusuoralla

Joulupuun voi tilata niin lähikauppiaalta kuin nettikaupasta kotiin myös kuljetettuna.
Olavi Erkkilän mukaan eniten kaupaksi menee yhä suomalaista metsäkuusta. Voimakastuoksuisista joulupuista suosittu on tuuhea palsamipihta. Kuva: Toni Rasinkangas

Noin puolitoista miljoonaa joulukuusta koristaa vuosittain suomalaisten kotinurkkia. Myytävistä puista noin miljoona on peräisin kotimaisilta joulupuuviljelmiltä ja loput metsänomistajien metsistä tai ulkomailta.

Suurin osa hankkii joulukuusensa kasvattajan myyntipisteestä, mutta kuusikauppoja on alettua hieroa jo netissäkin. Sesonki on kovaa vauhtia käynnissä ja viime hetket joulupuun ostamiseen ovat sunnuntaina.

Pitkän linjan kuusikauppias Olavi Erkkilä oli perjantaina tutulla myyntipaikalla Hämeensaaressa uimahallin lähellä olevalla parkkipaikalla. Erkkilän palveluihin kuuluu myös kuusen kotiinkuljetus.

– Me kyllä tuodaan, kunhan ei tarvitse Helsinkiin asti ajella. Parola-Turenki-välillä kuusi kulkee kyllä, Erkkilä kertoo.

Erkkilä kasvattaa useampaa kuusilajia, joiden hintahaitari on 40–80 euroa kuusen koosta riippuen.

– Yleensä kuljetuskuusi on kookas, leveä ja tuuhea sekä raskas käsitellä. Myyntihinnan päälle hinnoitellaan joku vitonen tai kymppi kuljetuslisää. Se on ronttikauppaa aina.

 

Kotiinkuljetusta tarjotaan myös monissa nettikuusikaupoissa, mutta toimitusalue on usein pieni. Joulukuusikauppa.fi puolestaan lupa kuusen kotiovelle saakka Hangosta Utsjoelle jopa 24 tunnissa.

– Kuusi lähtee postijakeluna samana päivänä Eurasta liikkeelle kun tilaus tehdään, nettikaupan toimitusjohtaja Tuomas Nuotio kertoo.

Entä, jos asiakas ei ole tyytyväinen? Voiko kuusen vaihtaa?

– Ei voi. Katsomme pakettiin aina ensiluokkaisen kuusen.

Nuotion mukaan verkkokaupan myynti on vielä murto-osa lähimyynnistä.

 

Jouni Mäkelä (vas.) nappasi perjantaina kuusen kyytiin Hämeensaaresta. Kuusikauppias Olavi Erkkilä kertoo toimittavansa kuusen tarvittaessa kotiovelle asti. Kuva: Toni Rasinkangas

Ihmisillä on usein jo ennen kuusikaupoille tulemista selvillä, millainen puu on tähtäimessä.

– Tässä kun kuuset ovat levällään, niin näkee, mitä on tarjolla. Kaikenmaailman markettien halpamyynneissä taas ei avata pussia, että asiakas edes näkisi, millainen kuusi paketista löytyy.

Kookas abies balsamea eli pihtakuusi on suosittu, kun halutaan tuoksuva kuusi.

– Se miellyttää jopa metsäneläimiä, esimerkiksi hirvet puskevat mielellään siihen sarvensa tuoksun takia, Erkkilä kertoo.

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevan palsamipihtakuusen tuoksu on huomattavasti voimakkaampi kuin suomalaisen metsäkuusen.

Suosituin joulupuu on picea abies eli tuiki tavallinen kotimainen metsäkuusi, joka voi olla myös pieni ja vaatimaton ulkomaisiin kuusiin verrattuna.

– Aika moni on kiinnostunut, mistä kuuset ovat peräisin, kun niitä tuodaan nykyisin Virosta ja Tanskasta. Yleensä valinta kohdistuu lähikuuseen, Hämeenlinnassa ja Tervakoskella kuusia kasvattava Erkkilä sanoo.

Perjantaina huomionarvoista oli, että Hämeensaaressa oli vain kaksi kuusikauppiasta, Erkkilä ja Metsä-Mattila.

– Tavallista vähemmän näyttää myyjiä olevan, joskus on ollut jopa seitsemän, joista osa tien toisella puolella, Erkkilä toteaa.

Kuusikauppaa käydään vielä sunnuntaihin saakka, mutta maanantaina jouluaattona kuusen ostaminen on jo myöhäistä.

– Minullakin alkaa myynti olla 70 prosentin paikkeilla, vaikka pari hyvää myyntipäivää jäljellä. Aatoksi on riittävästi töitä, silloin ei enää kuusia myydä. HäSa

Kommentti: Joulukuusen valinta kertoo ihmisen luontosuhteesta

Liian harvat oksat. Ylhäältä saisi olla tuuheampi. Tuossa kohtaa vartta on näköjään kalju kohta.

Näin kuusiostoksilla kuulee asiakkaiden kommentteja. Ei sinänsä ihme, sillä kuusi ei ole ilmainen, etenkään siihen nähden, että se on sisustuselementti, jota pidetään esillä vain muutaman viikon ajan.

Nykyisin joulukuusi on nimenomaan sisustuselementti, ei pelkkä puu.

Oikean kuusen valinta kertoo muuttuneesta suhteesta luontoon. Perinteistä halutaan pitää kiinni ja tuoda jouluisin jotakin elävää sisään taloon.

Luonnon ei kuitenkaan anneta kasvattaa kuusta itse, sillä silloin ne eivät täytä laatuvaatimuksia. Ihminen haluaa tuoda luonnon osaksi arkeaan, mutta omilla ehdoillaan.

Se johtaa markkinoihin, joilla jotkut tienaavat vuoden elantonsa muutaman viikon myynnin aikana. Harvaa kulutustuotetta valmistetaan yli kymmenen vuoden ajan ennen kuin se pääsee esille.

Johannes Blom