Kanta-Häme

Kuusikauppa käy myös netissä

Markkinoilla olevilla uusilla joulukuusen hankintatavoilla tarjotaan sekä apua joulujärjestelyihin että elämyksiä.

Etelä-Suomessa ovat yleistyneet kuusisafarit ja kuusen tilaaminen netistä jouluruokien ohessa. Pohjois-Suomessa taas valtion mailta voi käydä kaatamassa kuusen itse, jos sen maksaa etukäteen kännykällä.

Tampereella, Turussa ja Helsingissä toimiva ravintoloiden ruokatilauspalvelu Wolt avasi tänä vuonna netissä kuusikaupan, jossa se alkoi tarjota jouluruokien ohella joulukuusia. Tänä vuonna kuusia myytiin vain Helsingin seudulla. Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen on vakuuttunut, että jouluun liittyvien palveluiden myynti ýleistyy.

– Ihmisten pitäisi päästä vanhoista tottumuksistaan. On kuitenkin selvä trendi, jossa palveluita käytetään ja omaa vapaa-aikaa arvostetaan enemmän kuin ennen.

Woltin pyörälähetit eivät suinkaan kuljeta kuusia, vaan puut toimittaa kotiovelle sovittuna päivänä ja kellonlyömänä Jouluovelle.fi-palvelu. Palvelusta vastaa elämyspalveluyritys KD Adventure. Se välittää kolmatta vuotta netin kautta Uudellamaalla jouluruokia ja -kuusia, tarvittaessa valojen kera.

Kehitysjohtaja Eerik Puskala sanoo, että asiakkaina ovat etenkin lapsiperheet, joilla on vähän omia jouluperinteitä mutta jotka ovat oppineet käyttämään valmiita palveluita.

Yritys on järjestänyt Fiskarsissa kuusenhakuretkiä, joissa viljelmille matkataan traktoreilla ja asiakas saa halutessaan itse sahata valitsemansa puun.

Joulupuuseuran puheejohtajan Esa Ruuskan mukaan joulukuusien myynti netissä on yleistynyt kahden viime vuoden aikana. Seuralla ei ole keskitettyä verkkomyyntiä, vaan jäsenet kauppaavat joulupuita itsenäisesti.

Ruuskan mukaan ostajat voivat toivoa kuusen kokoa ja muotoa – esimerkiksi kapeaa tai tuuheaa –, ja toiveet täyttävä kuusi toimitetaan kotiovelle. Korkeimpia, noin 3-metrisiä kuusia haluaville on voitu lähettää etukäteen valokuvia vaihtoehdoista.

Osa seuran jäsenistä myös järjestää ohjelmallisia kuusenhakuretkiä.

Pohjoisessa voi yksityishenkilö hankkia joulukuusen mobiililuvalla valtion mailta. Siellä, missä kuusi ei enää kasva, voi ostaa joulumännyn.

Noin viiden euron hintainen mobiililupa on voimassa Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja osassa Keski-Pohjanmaata.

Lupa on voimassa vuorokauden, ja kuusi on haettava Metsähallituksen talousmetsästä, enintään 20 metrin päästä tiestä. Alueen varmistaminen vaikkapa nettikartoista on ostajan vastuulla.

Tiedottaja Keijo Kallunki Metsähallituksesta sanoo, että ostajat haluavat ennen kaikkea elämyksen joulukuusen hausta.

Lupia myydään vuosittain noin 1 500. Ajoittain Metsähallitukselta kysellään, miksi mobiililupa ei ole käytössä käytössä etelässä. Syy on selvä: laajat valtion metsät ovat pohjoisessa.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic