Kanta-Häme

Kuusisen männyt ovat turvassa hakkuilta

Kuusisen pariskunnan pihassa Aulangon Heikkilän naapurissa kasvaa useita komeita ja korkeita puita. Niistä kaksi vanhaa mäntyä ovat omistajilleen erityisen rakkaita.

– Me käymme näitä halailemassa, ne antavat voimaa, sanoo Varpu Kuusinen.

Männyt sijaitsevat hänen isoisänsä aikoinaan rakentaman talon pihapiirissä. Varpu ja Juhani Kuusinen halusivat muutama vuosi sitten varmistaa, että puut säilyvät jälkipolville vielä pitkään. Siksi he hakivat niiden rauhoittamista luonnonmuistomerkkeinä.

Puiden ikää on vaikea arvioida, varsinkin kun ne kasvavat Juhani Kuusisen mukaan kuivassa rinteessä laiskasti.

– Mutta ne ovat hyväkuntoisia, ei niillä ole mitään hätää.

Kuusisen männyt ovat Hämeenlinnan alueella toiseksi uusin luonnonmuistomerkki. Ne on rauhoitettu tammikuussa 2013. Uusin kohde Hämeenlinnassa on Mäki-Lossan mänty Lammilla. Se rauhoitettiin lokakuussa 2013.

Hämeenlinnassa ja Hattulassa sijaitsevat luonnonmuistomerkit on nyt koottu kahdeksi kirjaseksi. Kaupungin alueella luonnonmuistomerkkejä on 50, Hattulassa taas 33.

Kirjasten kokoamisesta vastannut ympäristöasiantuntija Heli Jutila arvioi, että Hattulassa luonnonmuistomerkkejä on valtakunnallisesti arvioidenkin paljon.

– Virallista tilastoa tästä ei ole, mutta näppituntumalla arvioiden siltä vaikuttaa.

Suurin osa luonnonmuistomerkeistä on puita, esimerkiksi Hämeenlinnan 50 kohteesta puita tai puuryhmiä on 46 ja Hattulassa vastaavasti 33:sta kohteesta 31. Lisäksi listalla on muutama kivi, ja Lammilla on rauhoitettu lähde ja Hattulassa rauhoituksen on saanut myös suuri muurahaiskeko.

Heli Jutila kertoo, että kohteiden kartoitus oli välillä melkoista salapoliisityötä. Varsinkin vanhimmista kohteista oli tiedossa ehkä pelkästään rauhoituspäivämäärä, ja tiedot ovat olleet hajallaan eri paikoissa. Uudemmista tiedetään myös rauhoituksen perusteita ja parhaassa tapauksessa myös niihin liittyviä tarinoita.

– Voi olla, että tietoja kertyy lisääkin nyt, kun kuntalaiset voivat tutkia kohteita esimerkiksi netissä.

Kirjasista on otettu melko suppea painos, mutta näköisversiot molemmista löytyvät ainakin kaupungin verkkosivuilta. Hämeenlinnan kohteet on merkitty myös kaupungin sivuilta löytyvään karttaan.

Luonnonmuistomerkkeihin voi jokamiehenoikeuden perusteella käydä tutustumassa myös paikan päällä, mutta esimerkiksi yksityisiin pihoihin ei voi mennä ilman lupaa.

Hämeenlinnan ympäristöjohtaja Juha Lahti pitää nyt koottuja julkaisuja mainiona käyntikorttina seudulta.

– Tämä on tavallaan esite seudun rikkaasta luonnosta. Toki tiedot vaativat jatkuvaa päivittämistä, mutta tämän jälkeen sekin on helpompaa.

Samaa sanoo Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen hallituksen jäsen Karri Jutila.

– Osa tiedoista saattaa vanheta nopeasti, mutta näillä on silti dokumenttiarvoa ja tällainen kirjanen toimii myös luonto-oppaana. Aiemmin koottuja varsinaisia oppaita kysytään meiltä vieläkin koko ajan, Jutila kertoo.

Heli Jutila toivoo, että kuntalaiset innostuisivat hakemaan omistamilleen merkittäville kohteille luonnonmuistomerkkirauhoitusta.

– Luonnonmuistomerkkejä joudutaan koko ajan myös lakkauttamaan, sillä esimerkiksi puut vanhenevat ja kuolevat. Siksi olisi tärkeää, että myös uusia rauhoituksia haettaisiin.

Hämeenlinnan ja Hattulan luonnonmuistomerkkikirjaset on julkaistu Hämeenlinnan ympäristöjulkaisuja -sarjassa. Molemmat kunnat sekä Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ovat tukeneet julkaisua. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020