Kanta-Häme

Kuvastriimaus tekee tilaa loppuunmyydyille keikoille

 

Kulttuurijärjestäjät ovat varovaisen innostuneita konstista, jolla voi tavoitella sellaista yleisöä, joka syystä tai toisesta ei pääse keikkapaikalle. Kyseessä on live stream -nettipalvelu, joka hiljalleen nostaa päätään Suomessa. Livestriimauksella tarkoitetaan elävän kuvan välityspalvelua reaaliajassa.
 
Jos esimerkiksi Ne Luumäet-yhtyeen jäähyväiskeikka on loppuunmyyty, näkee konsertin silti tietoverkon välityksellä omalta näytöltä.
 
Kulttuuripuristit nurisevat. He kysyvät, jääkö yleisö pian kokonaan kotiin striimauspalvelun ansiosta.
 
Tampereen Klubin stream-lähetyksistä vastaava kuvatuottaja Emil Lähteenmäki ei usko, että stream-lähetykset purevat keikkajärjestäjää omaan nilkkaan.
 
Stam1na-heviyhtyeessä myös soittava Lähteenmäki allekirjoittaa, että tekniikka ei korvaa paikan päällä aistittavaa artistin ja yleisön vuorovaikutuksen taikaa.
 
”Maksaa itsensä takaisin”
Livestriimauksen järjestämistavat ovat verrattavissa keikkapaikkojen äänentoistolaitehankintoihin: joillakin paikoilla on oma laitteisto, jotkut vuokraavat joko henkilökunnan tai laitteet tai molemmat.
 
On myös paikkoja, johon artisti tuo omat äänentoistolaitteensa, ja näin on myös stream-lähetysten laita. 
 
Verkkolähetyksiä varten Klubi osti hintavan monikamerajärjestelmän, joita käyttää kaksi kuvausalan ammattilaista.
 
Lähteenmäki näkee, että keikkataltioinnit ja live stream-lähetyksiä varten tehdyt hankinnat ovat kertakallis ostos, mutta se maksaa itsensä takaisin.
 
Popeda houkutti verkosssa
Kuvavälityksellä keikkajärjestäjä rikkoo konkreettisia tilan asettamia rajoja. Voit katsoa lempiyhtyeesi live-vedon verkosta, vaikka olisit Japanissa.
 
– Alaikäiset ovat myös kiitelleet palvelua. Enää alkoholianniskelu ei estä heitä näkemästä keikkaa, Lähteenmäki lisää.
 
Tampereen Klubi on alkanut kaupata keikkojen stream-lähetyksiä hiljalleen viimeisimpien kuukausien aikana. Parhaan katsojamäärän stream-lähetykselle on tähän mennessä kerännyt Popeda 200 nettikatsojalla. Se voi kuulostaa vähältä, mutta Lähteenmäki muistuttaa, että se vastaa jo pienikokoisen keikkapaikan asiakasmäärä.
 
Stream-lähetys tuotetaan kolmella robottikameralla, joiden kuvaa Lähteenmäki miksaa niinsanotusti lennosta.
 
Moniin keikkajärjestäjiin nähden Klubi on satsannut pitkän pennin keikkataltiointiin. Idea Klubin omasta live stream -palvelusta syntyikin taltioinnin pohjalta: keikkapaikka joka tapauksessa filmaisi tietyt esitykset, joten miksei se samalla välittäisi välitöntä kuvaa kotisohville.
 
Striimauksesta ei aiheudu keikkajärjestäjälle kuluja lähellekään siinä määrin kuin taltioinnista. Striimaukseen muun muassa kuluu verrattain vähemmän työtunteja.
 
Siksi striimaus avaakin aivan uusia näkyvyyden mahdollisuuksia tuoreille, vielä nimettömille esiintyjille. Esimerkiksi bändit, joilla ei ole vielä rahaa satsata esimerkiksi varsinaisiin taltiointeihin tai musiikkivideoihin, voivat hyötyä palvelusta.
 
– Kuka tahansa esiintyjä voi tiedustella Klubilta erikseen maksullista ohjattua taltiointia, mutta jos esiintyjä ja Klubi yhdessä sopivat keikan striimaamisesta netissä, esiintyjä luonnollisesti saa myös lähetyksestä taltioinnin veloituksetta, Lähteenmäki selvittää.
 
Tampereen Klubi on Suomen ensimmäisiä, ellei ensimmäinen keikkapaikka, joka välittää keikkoja verkossa maksua vastaan. Stream-lipun hinta on tällä hetkellä vakio eli viisi euroa.
 
Emil Lähteenmäellä on paljon ideoita, kuinka kehittää stream-palvelua esimerkiksi informatiivisesti. Vielä hän ei ideoitaan paljasta, mutta on selvää, että stream-lähetyksen kautta tavoitettava yleisö haluttaisiin vuorovaikutukseen esiintyjän kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic