Kanta-Häme

Kuvataiteilijat lähtivät etelään

Hämeenlinnan taiteilijaseura etsii uutta yleisöä ja uusia uria vuosinäyttelyperinteelleen. Tänä keväänä näyttely Outo vietiin naapurikaupunkiin Riihimäelle, jossa se on esillä rautatieaseman kupeessa galleria Tärinässä.

– Täällä näyttely tavoittaa paljon yleisöä ja muitakin kuin museossa kävijät, puheenjohtaja Hannele Tarna sanoo.

Hänen mukaansa taiteilijoilla on tarve saada töitään esille. Siksi kaikille avointen, jurytettyjen vuosinäyttelyiden perinnettä halutaan pitää yllä.

– Mutta tekee hyvää myös samalla haistella hiukan uusia tuulia, Tarna perustelee näyttelyn viemistä riihimäkeläiseen galleriaan.

Vuosinäyttelyperinne jatkuu

Hämeenlinnan taiteilijaseura sai vuosikymmeniä pitää vuosinäyttelynsä Hämeenlinnan taidemuseossa.

Viime vuosina museonäyttelyt ovat kuitenkin käyneet harvinaisemmiksi, sillä museo muutti näyttelylinjaansa. Se on halunnut rakentaa taiteilijaseurankin näyttelyistä teemallisia kokonaisuuksia ja nimetä itse näyttelyiden taiteilijat sen sijaan että kaikki seuran jäsenet saisivat tarjota töitään.

Esimerkiksi viime vuonna Taiteilijaseuran 65-vuotisjuhlanäyttely oli sidottu Elinkaari –teemaan.

Hannele Tarna sanoo, että perinteikäs seura haluaa kuitenkin jatkaa myös kaikille avointen näyttelyiden sarjaa. Jopa seuran ulkopuoliset jäsenet saavat tarjota töitään vuosinäyttelyyn.

Tänäkin vuonna muutama uusi pääsi mukaan. Tarjokkaita oli 33.

Yllättävää ja esteettistä

Näyttelyn kuraattori Willem Krijgsman valitsi esille 39 teosta 15 taiteilijalta.

Hän painotti valinnoissaan luovaa ideaa ja taitoa ja suunnitteli myös esillepanon, joka yllättäisi katsojan ja toisi teosten parhaat puolet esille.

Esimerkiksi Raija Helmisen luontovalokuva on ripustettu ”hämähäkinverkkoon”. Kukka Pitkäsen varjotanssin sarja on sijoitettu melkein lattian rajaan jalkojen tasalle. Anne Vilkunan maalaussarja jäniksistä näyttää katoavan perspektiiviin ja Anna-Maija Bergmanin ilmassa roikkuva Lentokala ui suoraan tekijän turkoosinsiniseen Pinnan alla -teokseen.

– Pyrin ripustuksessa esteettiseen, kutsuvaan ja dynaamiseen kokonaisuuteen, joka voisi olla outo, hän sanoo.

Muutoin outousteemaan on Krijgsmanin mukaan liitetty ajatus luonnosta ja luonnosta vieraantumisesta.

Willem Krigsman on hollantilaissyntyinen kuvataiteilija. Hän on asunut vuodesta 1981 Suomessa, joista viimeiset kuusi vuotta Riihimäellä.

Hänen teoksiaan on parhaillaan esillä muun muassa Hämeenlinnan Piparkakkutalossa. (HäSa)

Hämeenlinnan taiteilijaseuran näyttely Outo Riihimäen matkakeskuksen galleria Tärinässä 27.4. saakka.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic